Китай пуска в експлоатация първия в света ядрен реактор от IV поколение

Ваня Милева Последна промяна на 18 декември 2023 в 00:00 6965 0

Атомната електроцентрала в залива Шидао

Кредит Tsinghua University

Атомната електроцентрала в залива Шидао

Китай твърди, че е пуснал в експлоатация първия в света промишлен ядрен реактор от IV-то поколение. Съобщава се, че високотемпературният реактор с газово охлаждане (HTGR - high-temperature gas-cooled) на атомната електроцентрала Shidao Bay Nuclear Power Plant HTR-PM в залива Шидао, провинция Шандонг, влиза в експлоатация този месец.

Реакторите от IV-то поколение са най-новите, дългоочаквани атомни електроцентрали, които ше бъдат по-евтини, по-безопасни и по-ефективни от сегашните реактори. Те се наричат ​​поколение IV, защото поколение I са първите експериментални реактори, поколение II са първите индустриални реактори, поколение III са подобрени версии на поколение II, а поколение IV са реакторите на бъдещето, които включват нови технологии, горива и базови конструкции.

Въпреки че китайският HTR-PM е пуснат на 6 декември 2023 г., тези реактори от IV-то поколение се разработват от десетилетия, като някои технологии датират от 50-те години на миналия век. В тях са интегрирани многото нови технологии в един пакет заедно с опита от почти 80 години работа.

Схема на HTR-PM. Кредит Tsinghua University

HTR-PM е един от трите реактора в залива Шидао, като другите два се състоят от реактори CAP1400, които са поколение III, базирани на технологията на Westinghouse. Самият HTR-PM се състои от два реактора на гранулирано гориво, свързани с парна турбина с мощност 210 MWe и хелиев вентилатор за охлаждане. Всеки модул представлява контейнер под налягане с механизъм в горната част за поставяне на гранулирано гориво и още два в долната част за отстраняване на изразходвани или повредени гранули. Гранулите са направени от уран и въглерод, обвити в керамична обвивка.

Когато работи, HTR-PM генерира 2 x 250 MWth и изходът на парата достига температура от 500 °C. Тъй като това е технология от IV-то поколение, тя включва редица нововъведения в безопасността, включително пасивно охлаждане, гориво, което може да издържи на изчислените температури, саморегулиране на реакцията на делене и способност да издържа на извънредна ситуация без нужда от външна помощ. Поради своето хелиево охлаждане не е необходимо да се разполага близо до брегове, реки или големи водни басейни.

Конструиран от Университета Цинхуа, China Huaneng Group и Китайската национална ядрена компания, HTR-PM е предназначен да доставя пара и електричество за нефтохимическата промишленост и да действа като модел за бъдещи реактори, които да заменят електроцентрали, работещи с въглища, във вътрешността на Китай през следващите десетилетия.

Източник: China brings world's first Generation IV nuclear reactor online, David Szondy, newatlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !