Невидимата сила, която стои зад възхода и падението на Тибетската империя

Ваня Милева Последна промяна на 09 август 2023 в 00:01 5275 0

Тибетската империя

Кредит China Daily

Учени проследяват 2000-годишната история на климата на Тибетското плато, като стигат до заключението, че периодите на затопляне и захлаждане отразяват възхода и падението на Тибетската империя. Те предполагат, че миналите климатични промени са оказали значително влияние върху човешките дейности, като например земеделието, на платото. (Илюстрация на художник)

Изследователи са успели да получат подробна история на климата през последните 2000 години от наслагваните седименти в езерото Дзянцуо (JiangCo), разположено в централната част на Тибетското плато.

Езерото ДзянцуоЕзерото Дзянцуо. Кредит: DOI:10.3897/zookeys.1011.56065 (CC BY 4.0) Can Wang et al

Данните показват топъл и влажен климат през VII-IX в. от н.е., последван от преминаване към по-студени и сухи условия. Тази климатична вариация съвпада с разрастването и упадъка на Тибетската империя, което предполага, че промените в климата може да са изиграли роля за възхода и упадъка на империята.

Сравнение на Ti и историческите събития на Тибетската империяСравнение на Ti и историческите събития на Тибетската империя. Елементът титан е алотигенен елемент, който отразява промените във валежите. Сухите и влажните периоди, отразени от титана, до голяма степен съответстват на времето на историческите събития, като договорите и войните на Тибетската империя. Кредит: Science China Press

По време на предварителното теренно проучване изследователите установяват, че варовитите седименти в Дзянко, езеро в централната част на Тибетското плато, са добре запазени. Чрез по-ранно броене на варовитите пластове и други радиометрични методи за датиране е определен времевият диапазон на гравитационното ядро до 1 метър, обхващащ последните 2000 години.

Впоследствие върху седимента са извършени сканиране на XRF елементи с висока разделителна способност и анализ на карбонатни въглеродни/кислородни изотопи, а записите на температурата и валежите за последните 2000 години са реконструирани с помощта на биомаркери като алкенони. Резултатите показват, че VII-IX в. от н.е. е бил необичайно топъл и влажен период.

Варовиците от JiangCo са годишни, като всеки слой е разделен на едрозърнести и дребнозърнести подслоеве.Варовиците от JiangCo са годишни, като всеки слой е разделен на едрозърнести и дребнозърнести подслоеве. Кредит: Science China Press

Изследователите сравняват този период с историческата литература и установяват, че той съвпада с единствения единен местен режим - Тибетската империя, съществувала по това време на Тибетското плато. Промените в топлия и влажен климат и студения и сух климат са силно свързани с промените във външната политика на Тибетската империя.

В комбинация с модела на екологичната ниша изследователите симулират площта на отглеждане на високопланински ечемик през топлия и влажен период на VII-IX в. от н.е. и последвалия студен и сух период, които се различават с около 10,88 млн. хектара.

В екологично крехката среда на Тибетското плато изменението на климата е един от факторите, които ограничават човешките дейности. Резултатите от последните изследвания показват, че топлият и влажен климат стимулира развитието на земеделието и животновъдството в платото, докато студените и сухи условия имат отрицателно въздействие върху земеделието и животновъдството.

Климатичните промени са изиграли важна роля за възхода и упадъка на Тибетската империя. Днес, при затоплянето и овлажняването на Тибетското плато, изучаването на взаимодействието между човека и околната среда в миналото има важно значение за съвременните реакции на климатичните промени.

Справка: “Climate change fostered rise and fall of the Tibetan Empire during 600–800 AD” by Juzhi Hou, Kejia Ji, Erlei Zhu, Guanghui Dong, Tao Tong, Guoqiang Chu, Weiguo Liu, Wenxiang Wu, Shuilong Zhang, Jade D’Alpoim Guedes and Fahu Chen, 2 May 2023, Science Bulletin. DOI: 10.1016/j.scib.2023.04.040

Източник: Climate Change: The Unseen Power Behind the Rise and Fall of the Tibetan Empire, Chinese Academy Of Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !