Някои от днешните земетресения са вторични трусове на земетресения отпреди 200 години

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2023 в 00:00 5128 0

През 1886 г. опустошително земетресение с магнитуд 6.7-7.3 разтърсва Чарлстън, Южна Каролина. Земетресения отпреди векове, включително това събитие, все още може да изпращат вторични трусове в части от Съединените щати според ново проучване в списанието н

Кредит Henry de Saussure Copeland (flickr) CC BY-NC 2.0 DEED

През 1886 г. опустошително земетресение с магнитуд 6.7-7.3 разтърсва Чарлстън, Южна Каролина. Земетресения отпреди векове, включително това събитие, все още може да изпращат вторични трусове в части от Съединените щати според ново проучване в списанието на AGU JGR Solid Earth.

Континентална Северна Америка преживява през 1800 г. няколко от най-големите земетресения в историята на САЩ. Близо два века по-късно вторичните трусове може да продължат да се проявяват в централните и източните части на страната, установява ново проучване.

Така наречените вторични трусове - по-слаби вибрации, които следват първото земетресение - могат да продължат няколко дни или дори години. Такива миниземетресения са част от процеса на преструктуриране на разлома след основния трус и отшумяват с времето. Въпреки че вторичните трусове са по-малко мощни, те могат да повредят инфраструктурата и да попречат на нейното възстановяване.

Има две хипотези за съвременната сеизмичност в части от Северна Америка. Някои учени смятат, че това са вторични трусове от минали земетресения, докато други смятат, че това е фонова активност.

Този въпрос се разглежда в ново проучване, публикувано в Journal of Geophysical Research.

Авторите Юсюан Чън (Yuxuan Chen), геофизик от университета в Ухан, и Миан Лиу (Mian Liu), професор по геоложки науки в Университета на Мисури в Колумбия (САЩ) са използвали статистически метод, за да намерят отговора.

Невъзможно е да се разграничат предвестниците на земетресенията от фоновата сеизмичност, характерна за даден регион, докато не се появят по-силни трусове. Но учените все още могат да разпознаят вторичните трусове. Разбирането на причините за днешните вибрации е важно за оценка на риска от бъдещи бедствия, дори ако съществуващата сеизмична активност не винаги е достатъчно силна, за да причини значителни щети.

Като възможни източници на вторични трусове изследователите разглеждат големи трусове от миналото с магнитуд 6.5-8. Сред тях са земетресението от 1663 г. близо до югоизточен Квебек в Канада; трусовете от 1811-1812 г. по Нюмадридския геоложки разлом на границата между Мисури и Кентъки; и земетресението в Чарлстън (Южна Каролина) от 1886 г.

Пространствено разпределение на земетресения с M ≥ 2,5 в Северна Америка. Сините кръгове са събития между 1568 и 1979 г. (непълни записи). Червените кръгове са събития между 1980 и 2016 г. (пълни записи). Кредит: https://doi.org/10.1029/2023JB026482 

Вторичните трусове са концентрирани около епицентъра на основния трус, така че учените, използвайки данни от Геоложката служба на САЩ (USGS), проследяват сеизмичната активност от 1980 до 2016 г. в радиус от 250 километра около изброените зони на подземни вибрации. Обърнато е внимание на съвременните земетресения с магнитуд равен или по-голям от 2.5, тъй като данните за по-слаби трусове са по-ненадеждни.

За да разберат дали подземните колебания през последните години могат да се обяснят с вторични трусове или дали това е фонова активност, която не е свързана с минали земетресения, експертите са използвали метода на най-близкия съсед, който се използва за статистическа оценка, когато анализират данните от USGS.

С други думи, те разглеждат фоновата сеизмичност на регионите, времето, местоположението и магнитуда на минали и настоящи трусове заедно, за да се опитат да установят корелация помежду им. Ако разстоянието между две земетресения (минало и настоящо) се окаже по-малко от очакваното, въз основа на фоновата активност в района, GPS ще помогне да се предскажат земетресенията, учените заключават, че вероятно текущите колебания имат "вторичен" характер.

По този начин изследователите установяват, че вторичните трусове след земетресението от 1663 г. близо до югоизточен Квебек са спрели днес и съвременната сеизмичност в тази част на Северна Америка не е свързана с минали събития. В същото време в района на Нюмадридския геоложки разлом приблизително 30% от всички земетресения от 1980-2016 г. могат да са приписани на дългосрочни вторични трусове след трусовете през 1811-1812 г. В Чарлстън, Южна Каролина, същата причина може да се припише на приблизително 16% от съвременните земетресения с магнитуд 2.5 или по-голям.

Оказва се, че значителна част от сеизмичността в тези райони до голяма степен се дължи на вторични трусове от събития отпреди два века. Ако подобни заключения са верни и за други райони на Земята, това означава, че големите земетресения всъщност са много по-опасни, отколкото се смяташе досега. В крайна сметка понякога те могат да продължат да унищожават дори след 200 години.

Справка: Long-Lived Aftershocks in the New Madrid seismic Zone and the Rest of Stable North America
Yuxuan Chen, Mian Liu; Journal of Geophysical Research
First published: 07 November 2023 https://doi.org/10.1029/2023JB026482 

ИзточникSOME OF TODAY’S EARTHQUAKES MAY BE AFTERSHOCKS FROM QUAKES IN THE 1800S, AGU

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !