Тухли от Месопотамия разказват за силата на древното магнитно поле на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 20 декември 2023 в 00:00 10331 0

Датировката на тухлата е от времето на Навуходоносор II (около 604-562 г. пр. н. е.) въз основа на тълкуването на надписа. Този експонат е бил откраднан от оригиналното си място, преди да бъде придобит от музея

Кредит Slemani Museum

Датировката на тухлата е от времето на Навуходоносор II (около 604-562 г. пр. н. е.) въз основа на тълкуването на надписа. Този експонат е бил откраднан от оригиналното си място, преди да бъде придобит от музея "Слемани" и съхраняван в него със съгласието на централното правителство

Според ново проучване древни тухли, изписани с имената на месопотамски царе, дават важни сведения за загадъчната аномалия в магнитното поле на Земята преди 3000 години.

Изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, описва как промените в магнитното поле на Земята са се отпечатали върху зрънцата железен оксид в древните глинени тухли и как учените са успели да реконструират тези промени по имената на царете, изписани върху тухлите.

Екипът се надява, че използването на този "археомагнетизъм", при който се търсят подписи на магнитното поле на Земята в археологически предмети, ще допринесе за по-точното представяне на историята на магнитното поле на Земята и може да помогне за по-доброто датиране на артефакти, което досега не е било възможно.

"Често разчитаме на методи за датировка като радиовъглеродното датиране, за да добием представа за хронологията в древна Месопотамия. Но някои от най-разпространените културни останки, като тухли и керамика, обикновено не могат да бъдат лесно датирани, тъй като не съдържат органичен материал. Тази разработка сега помага за създаването на важна база за датиране, която позволява на други да се възползват от абсолютното датиране с помощта на археомагнетизма", коментира съавторът професор от Института по археология на Унивеситетския колеж в Лондон (UCL Institute of Archaeology) Марк Алтауел (Mark Altaweel).

Магнитното поле на Земята отслабва и се усилва с течение на времето - промени, които отпечатват отчетлив подпис върху горещите минерали, които са чувствителни към магнитното поле.

Екипът анализира латентния магнитен подпис в зрънца минерали от железен оксид, вградени в 32 глинени тухли, произхождащи от археологически обекти в цяла Месопотамия, която сега се припокрива със съвременен Ирак. Силата на магнитното поле на планетата се е отпечатала върху минералите при първото им изпичане от майсторите на тухли преди хиляди години.

По времето, когато са били изработвани, на всяка тухла е било изписвано името на управляващия цар, което археолозите датират в редица вероятни времеви периоди. Заедно, отпечатаното име и измерената магнитна сила на зърната железен оксид предлагат историческа карта на промените в силата на земното магнитно поле.

Изследователите успяват да потвърдят съществуването на "геомагнитната аномалия на Левантинската желязна епоха" - период, в който магнитното поле на Земята е било необичайно силно около днешен Ирак между около 1050 и 550 г. пр. н. е. по неясни причини. Доказателства за аномалията са открити чак в Китай, България и Азорските острови, но данните от южната част на самия Близък изток са оскъдни.

Местата на вземане на проби за изследването. Кредит: Howland, Matthew D. et al

За да измери зърната на железния оксид, екипът внимателно отчупва малки фрагменти от счупените повърхности на тухлите и използва магнитометър за точно измерване на фрагментите.

Като картографират промените в магнитното поле на Земята с течение на времето, тези данни предлагат на археолозите и нов инструмент, който да помогне за датирането на някои древни артефакти. Магнитната сила на зрънцата железен оксид, вградени в изпечените предмети, може да бъде измерена и след това съпоставена с известните стойности на историческото магнитно поле на Земята. Управлението на царете е продължило от години до десетилетия, което предлага по-добра резолюция от радиовъглеродното датиране, което определя датата на артефакта само с точност до няколкостотин години.

Допълнително предимство на археомагнитното датиране на артефактите е, че то може да помогне на историците да определят по-точно управлението на някои от древните царе, което е било донякъде неясно. Въпреки че продължителността и редът на тяхното управление са добре известни, в археологическата общност има разногласия относно точните години, в които те са заели трона, което е резултат от непълни исторически записи. Изследователите установяват, че тяхната техника съвпада с информацията за царуването на царете, известно на археолозите като "ниска хронология". (Ниската хронология предлага времеви интервали, които обикновено са по-кратки от тези на традиционния модел. Привържениците на този модел твърдят, че определени периоди, особено продължителността на определени царувания или династии, са били надценени в традиционната хронология.)

Екипът установява също, че в пет от техните проби, взети по време на управлението на Навуходоносор II от 604 до 562 г. пр. н. е., магнитното поле на Земята изглежда се променя драматично за сравнително кратък период от време, което добавя доказателства към хипотезата, че са възможни бързи скокове в интензивността.

"Геомагнитното поле е едно от най-загадъчните явления в науките за Земята. Добре датираните археологически останки от богатите месопотамски култури, особено тухлите, изписани с имената на конкретни царе, предоставят безпрецедентна възможност за изучаване на промените в интензивността на полето с висока резолюция във времето, като се проследяват промени, настъпили за няколко десетилетия или дори по-малко", заявява съавторът на изследването професор Лиза Токс (Lisa Tauxe) от Института по океанография "Скрипс".

Справка: Howland, Matthew D. et al, Exploring geomagnetic variations in ancient mesopotamia: Archaeomagnetic study of inscribed bricks from the 3rd–1st millennia BCE, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2313361120

Източник: Mesopotamian bricks unveil the strength of Earth's ancient magnetic field, University College London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !