2001: Путин не знае какво е интернет, но пита как може да се въведе цензура (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 13:00 3360 0

На 9 юни на фестивала Beat Film Festival ще се състои премиера на документалната поредица на Андрей Лошак “Холивар. История на Рунета". Проектът говори за еволюцията на рускоезичния интернет - от пълната свобода до затвор за репост.

Сайтът "Медуза" публикува откъс от втората серия, в която се разказва как Владимир Путин научава какво е интернет.

Необходими пояснения:  "Холивар" в руския език означава безкрайни спорове между непримирими противници в интернет или форум, а с "Рунет" се определя рускоезичния интернет.

Ето накратко съдържанието на видеоклипа:

На първата онлайн конференция на фондация „Ефективна политика” Путин признава, че не използва интернет.

"Мисля, че интернет е многообещаваща форма на комуникация, но за съжаление не го използвам много, защото сега имам много други възможности, много служители, асистенти, които ми дават крайния резултат", заявява Путин.

Преди конференцията поръчват на младата сътрудничка на фондацията Марина Литвинович да обясни на президента какво е интернет.

"Дълго мислех как накратко да разкажа на Путин какво е интернет, така че да му стане ясно, и кои сайтове да му покажа. Общо взето си мислех, че тъй като е бил агент на КГБ, да му кажа, че това е просто голяма база данни, "База данни" е разбираемо понятие, за обясня, че в интернет можеш да намериш всичко и да му покажа сайтове. Спомням си, че му показах няколко търсачки: показах Яндекс, показах му Рамблер, показах му Yahoo, нямаше много време, но си спомням, че като цяло не му хареса интернет".

"Много пъти различни хора ми съобщаваха, че той не използва интернет, не схваща за какво му е, а след това много пъти е казвал, че интернет е нещо като помийна яма", продължава разказа си Литвинович.

Все още в ранг на премиер Путин се среща с мениджъри и представители на интернет обществото по времето, когато интернет се използва само от два процента от населението и не е представлявал заплаха за правителството.

"Тайната ни задача бе да обясним, че ние сме малки, не можем да повлияем на нищо и просто трябва да ни оставят на мира", споделя участникът в срещата Егор Шупе, съсобственик на интернет компанията Cityline.

Внезапно, по време на разговора Путин пита:

"Ами цензурата?"

Тогава Антон Носик, стартъп мениджър, журналист и популярен блогър, поглежда Путин и му отговаря:

"А вие ще можете ли да забраните по оградите в Русия да се пишат мръсни думи?", разказва Шупе.

"Той нямаше какво да губи. Най-важното, което трябваше да се направи, бе да убедим Путин, че не трябва да ни пипа поне 10-15 години. И най-забележителното е, че той ни даде дума и я спази за 15 години".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !