Археолози откриха златна монета на нос Калиакра

OFFNews Последна промяна на 05 август 2016 в 15:47 4871 0

Археолози откриха златна монета на нос Калиакра

Археолози откриха златна монета при разкопки на нос Калиакра, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Монетата е на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена е между 1305-1320 г. Теглото ѝ е 3 гр., като е редуцирана (орязана) по т.нар. Варненски стандарт, а реалното ѝ тегло е 4.03 гр. Златни монети на Калиакра излизат много рядко, а това е ново доказателство за значимостта на деспотата на Добротица в средата на XIV век, обяснява директорът на музея Божидар Димитров.

В резерват "Калиакра" за втора поредна година се провеждат археологически разкопки. Ръководители на разкопките са Елена Василева от секция по Средновековна археология на НАИМ–БАН и Филип Петрунов, уредник в отдел „Археология“ на НИМ.

По време на археологическите разкопки на крепостта „Калиакра” са проучени няколко жилищни помещения от периода на средновековието (ХІV в.). Продължи разкриването на антична сграда с изцяло проучено едно помещение, вероятно предназначено за склад. Сградата, респективно и помещението, се датират в VІ в.

На финален етап от проучването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той се датира в ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба. По-голяма част от гробовете са на деца. В почти всички съоръжения бяха открити гробни дарове - обеци, копчета, токи за колани. В един от гробовете (на възрастен индивид) бяха открити 20 медни копчета с позлата. Интересно е да се отбележи, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези. Находките от проучванията са предмети от бита -ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити. Монетният материал е предимно от ІV до VІ в. - повечето от времето на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !