Археолози откриха край Пазарджик най-старото обработено злато в Европа (видео)

"Градът на птиците" е най-древният европейски град

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2016 в 09:00 13655 0

Кадър от видео на БНТ.

Златно мънисто, открито при археологически разкопки в Плоската могила до с. Юнаците, Пазарджишко, се оказва изработено 200 години преди това във Варненския некропол, т.е. то е най-старото злато в Европа, съобщи доц. д-р Явор Бояджиев, ръководител на на обекта, пред БНТ.

Мястото на разкопките още отпреди близо 10 години е определено като най-старият град на Европа със защитна стена, част от цивилизация, развила се много преди Критско-Микенската, която е отпреди 26 века. А най-ранните находки в могилата са от V хил. пр. н. е. Любопитното е, че в земите между реките Тигър и Ефрат, селища с подобни мащаби възникват също едва 1500 години по-късно.

Древните жители на селището, наречено "Градът на птиците" край Пазарджик са били носители на висока култура и добре развита цивилизация отпреди 7 хиляди години. 

Най-древният цивилизован град в Европа

Археолозите проучват района още от 1939 г., открити са останки от времето на траките, бронзовата и халколитната епоха, разказва Бояджиев пред Frog news

През 2006 г. разкопките са подновени под ръководството на доц. Явор Бояджиев. Екипът открива останки от жилищни постройки и следи от човешка дейност. Те лежат на 1,50 – 2 м под съвременната повърхност и заемат площ от поне 80 – 90 дка (според други източници - 150 дка).

"През 2007 г. установихме, че културните напластявания на селищната могила продължават на много по-голяма дълбочина, отколкото се смяташе досега, под нивото на съвременната повърхност, като се свързват със селището, установено извън могилата. Тогава се появиха и данни за наличието на масивна стена, ограждаща селищата от халколитната епоха. През 2008 г. се потвърди съществуването на отбранителна стена, която досега няма аналог у нас. Тя е внушителна по своите размери и това прави откритието сензационно. Построена е около 4700 – 4600 г. пр. н. е., в основата си достига до 5 метра дебелина. Стената е глинобитна." - обяснява Бояджиев.

 „Предполагаме, че това е най-старият град в Европа” – заяви доц. Бояджиев. И допълва, че най-ранните находки в могилата са от V хил. пр. н. е.

Освен градски стени, открита е и порта на селището, както и ров със защитна стена. До нея е намерен скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на древния град от нападенията на конни варвари.

"Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години", отбелязва доц. д-р Явор Бояджиев.

В този град са намерени и първите "хладилници" в света. Дълбоко под земята са открити помещения, с останки от транкоито са запазвали месото студено. Намерена е и напълно запазена цистерна, ползвана като скривалище. В района на селището археологическият екип се натъква и на предната част на голям търговски кораб, което потвърждава, че тогава река Марица е била плавателна, а това е създавало условия за оживена търговия и стопанска дейност.

Тук са живели около 2500 души, а селището е просъществувало поне 800 години.

Защо този град е уникален

Това селище за първи път се срещат всички елементи, които правят едно населено място град. Разположен на огромната за времето си площ от над 100 дка. "А според изследователи, които са работели в Месопотамия, селища с площ над 7-8 декара се считат вече за градове” – подчертава доц. Бояджиев.

Градът е имал мощна отбранителна система, поддържана и използвана векове. Отбранителната стена е ограждала само най-високата част и най-активната среда с площ от 7 - 8 дка на първоначалното халколитно селище. "Разположена на най-видимата част от града, в нейното пространство освен жилищни постройки е имало и занаятчийски район с обособени производствени пространства. Откритата цитадела тук няма свой аналог на нашия континент. А селища от този тип започват да се срещат чак през бронзовата епоха, тоест близо 2000 години по-късно." - отбелязва археологът за сайта "Българи".

Според Бояджиев "халколитните хора от Юнаците са построили първия Акропол и са създали първообраза на града в Европа, такъв какъвто изглежда и се развива в следващите епохи - през античността и средновековието. След тези находки, трябва да преосмислим представите и познанията си и да преместим историята на първите градове в Европа с две хилядолетия назад и няколкостотин километра на север".

Градът на птиците

Вероятно древните жители на града край с. Юнаците са смятали птиците за свой прародител. Култът им към птиците се изразява в множеството намерени глинени фигурки на птици.

При някои от тях се преливат чертите на човек и птица.

"Това нещо седи... фактически е направено да седи не в полет, хоризонтално, да седи вертикално, да изглежда точно като човек" - обяснява Бояджиев пред БНТ.

Затова името, което използват археолозите за селището е "Градът на птиците".

Драматичен край

Най-вероятно гибелта на хората от Юнаците е причинена от нашествията на степни народи, най-ранните индоевропейци, които започват да проникват на Балканите от североизток. Те са унищожили не само това селище, но и блестящата халколитна цивилизация, съществувала през V хилядолетие пр. н.е. по нашите земи.

Опустошението е тотално и жестоко. Тук са намерени овъглени скелети на хора сред руините на жилищата със следи от оръжията, с които са били убити.

През следващите близо хиляда години тук почти няма следи от човешко присъствие. А появилите се след опустошението обитатели през бронзовата епоха са далече от това културно ниво.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !