Археолози откриха древногръцки жилища на полуостров Червенка

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2016 в 11:45 5649 0

Кредит www.bulgariancastles.com

След като военните освободиха полуостров Червенка, при трети пореден сезон на разкопки, археолози се натъкнаха на нова находка там. Археологът доц. д-р Иван Христов и колегите му влязоха във вътрешността на крепостта, която е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.) и първите находки (по всяка вероятност основите на голяма административна сграда или на висш духовник), се сметнаха за обичайни находки за епохата. Но в последната седмица се показаха (на по-голяма дълбочина) жилища на древногръцко население, заселило полуострова още в V век пр. Хр., т.е. 1000 години по-рано от Юстиниан.

Сградата заема площ от 400 кв.м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток. Южно от тази сграда се е развивал портал от 6 колони, които са се развивали от юг голяма широка галерия. Открит е фрагмент на горната част на мраморен декрет. Разкопките, финансирани от Министерството на културата и Националния исторически музей, ще продължат до началото на август. След това екипът на НИМ ще продължи разкопките в Старосел, Хисарско.

Както е известно, от края на VII до началото на V век Черноморското ни крайбрежие е колонизирано от древните гърци, които основават няколко градове държави – Аполония (дн. Созопол), Месембрия (Несебър), Одесос (Варна), Бизоне (Каварна), Дионисопон (Балчик).

Съгласно законите, преселниците били най-малко по 3 000 на град. Високата естествена раждаемост (по 7 отгледани до зряла възраст) бързо направили първите заселени полуострови тесни и започнала втората колонизация. Само Аполония основала няколко големи селища – Анхиало (дн. Поморие), в кв.”Сладки кладенци” в Бургас, Ахтопол и Тиниада (дн. нос Ниеада) в Турция.

Един от проблемите при проучването на създаването и живота на тези нови колонии е трудно да се установи, тъй като съвременните български черноморски селища са в топографски континент с древните селища. Прякото следствие е, че е невъзможно да се правят разкопките в гъсто застроените съвременни селища – освен на няколкоквадратни метра при строеж на нова къща.

Полуостров Червенка се намира в крайния южен ъгъл на скалистите полуострови, на които днес е разположен град Черноморец. Доскоро там бе разположена свръхсекретна база на Българския военноморски флот. Там бяха на склад ракетите на дивизиони ракетни катери. Базата се намира в Созопол – по море разстоянието от Созопол до Червенка е малко повече от километър. На полуострова има малко пристанище, на което при нужда ракетите се качваха на корабите.

Територията на полуостров Червенка е свободна от съвременни строежи (складовете за военните ракети са били извън полуострова) и тук археолозите ще могат като „по учебник” да проследят раждането и развитието на живота в едно антично селище.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !