Судан кани български археолози

В Судан са съхранени следите на няколко цивилизации

Катя Димитрова Последна промяна на 21 юли 2016 в 14:00 4496 1

Кредит Министерство на културата

Българските археолози са добре дошли в Република Судан, където биха могли да участват в теренни проучвания заедно със суданските си колеги и с археолози от други европейски страни. Поканата към нашите археолози да се включат в проучванията на древната култура на Судан отправи днес Н. Пр. г-жа Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед - посланик на Република Судан в България, по време на срещата си с министър Вежди Рашидов.

"Имаме желанието да почерпим и от опита на българските експерти по опазване на културното наследство, допълни тя и отбеляза, че на територията на Република Судан от години успешно работят и много международни археологически експедиции. В страната ни вече са разкрити повече на брой древни пирамиди дори и в сравнение с прочутите пирамиди в Египет, като те са изградени преди повече от 2 000 години, а това създава предпоставки за развитието на туризма”, каза посланикът на Република Судан в София Н. Пр. г-жа Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед.

Судан е страна с богато културно и природно наследство, тук са се съхранили следите на няколко цивилизации, ние сме и пресечна точка между африканската и арабската култура, отбеляза още тя.

През настоящата година България и Судан ще отбележат 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения, в това число и с редица културни прояви и събития. Първата от тези прояви ще е предстоящото гостуване в България на една от най-известните фолклорни формации в Судан, която ще участва в Международния фолклорен фестивал през м. август 2016 г. в гр. Бургас, съобщи в хода на разговора посланик Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед.

Министър Вежди Рашидов благодари за поканата към българските археолози и изрази желание да се предприемат и конкретни действия за подготовката и подписването на нова Спогодба за културно сътрудничество между двете държави, тъй като предишната такава е била подписана през далечната 1970 година и определено се нуждае от актуализиране.

"Ние, за съжаление, почти не познаваме изкуството и традициите на Судан, както и нейните забележителности и наследство, а това ни задължава да направим необходимото за активизиране на културния ни обмен", подчерта министър Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!