Археолози откриват двореца на ацтекския император Монтесума

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 юли 2020 в 00:56 9256 0

Кредит Raul Barrera R./PAU-INAH

Археолозите откриват останки от под, покрит с базалтови плочи от двореца на ацтеките.

В Мексико Сити откриха останките от двореца на ацтеките, в които император Монтесума е държан в плен и убит от испанците през 1520 г.

Според историческите сведения испанският конкистадор Ернан Кортес взима Монтесума в плен в двореца, опитвайки да накара императора да контролира населението. Народът бързо се разбунтува и обсажда двореца. Конкистадорите опитват да потушат бунта, карайки Монтесума да се обърне към народа от балкона на двореца, но те отказват да свалят обсадата и според някои източници императорът загива при възобновеното нападение след опитите си за преговори.

Конкистадорите успяват да потушат бунта и разрушават столицата Теночтитлан, където днес се намира Мексико сити. Оцелелите ацтеки са накарани насила да построят нов град върху руините на старата си столица. Къща за Кортес, също открита от археолозите по време на разкопките, е построена върху останките на двореца.

Археолозите откриват и останки от къщата, построена за испанския завоевател Ернан Кортес. Кредит: Raul Barrera R./PAU-INAH

Учените откриват руините на двореца - включително подове, покрити с базалтови плочи, които може да са били част от площад - под финансова институция, основана през 18-ти век. Археолозите откриват и че скулптури от двореца са били използвани като материали за строежа на къщата на Кортес. 

Къщата е построена с останки от ацтекския дворец. Кредит: Raul Barrera R./PAU-INAH

Една от статуите представлява "змия с пера", която изглежда изобразява Кетцалкоатъл, божество широко почитано в Мезоамерика хилядолетия преди испанската конкиста, обясняват археолозите от Националния институт по антропология и история (National Institute of Anthropology and History (INAH)) на Мексико. Друга скулптура изобразяваща "диадема от пера", изглежда също е принадлежала на двореца и е използвана за построяването на къщата на Кортес.

Някои от скулптурите, вложени в строежа на по-новата постройка. Кредит: Raul Barrera R./PAU-INAH

Откриването на двореца и къщата на Кортес "съживява спомена за тези исторически събития, пет века по-късно", обясняват археолозите в своето изявление.

Те правят откритията по време на разкопки, провеждани под институцията Nacional monte de Piedad, основана през 1775 г. като заложна къща, от която бедните по-лесно да взимат пари на заем без лихва. Разкопките са проведени преди планираното реновиране на сградата. Днес Nacional monte de Piedad е неправителствена фондация, която върши редица благотворителни дейности из Мексико. 

Източник: Live Science - Archaeologists discover palace where Aztec emperor was killed

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !