Блондинките имат по-високо IQ от брюнетките, сочи проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2016 в 15:31 18474 4

Изследване е установило, че широко разпространеното мнение, че блондинките са глупави, няма основание

Проучването е проведено от специалисти от Университета в Охайо, а констатациите са публикувани в изданието Economic Bulletin.

Изследователят Джей Загорски (Jay L Zagorsky) е проучвал данни, събрани през 1979 г. и за интелектуалните показатели на американците. Като цяло са разгледани данни на няколко хиляди души от САЩ, както жени, така и мъже. Проучването засяга не само измерване на коефициента на интелигентност, но също така и постижения в живота, както и редица други социални фактори. По онова време никой от експертите не обърнал внимание на цвета на косата, защото изследователите най-вероятно са имали други цели, а не да анализират данните за блондинки, брюнетки и червенокоси жени.

Според констатациите на Загорски мнението, че блондинките са по-глупави, няма никакво основание, а се дължи само на предразсъдъци и клишета. Оказало се, че блондинките средно са по-интелигентни и успешни жени от тези с различен цвят на косата. Тяхното IQ средно е 103.2 пункта, което е най-високо в сравнение с брюнетките, които имат IQ 102,7 и червенокосите - 101.2 точки.

За една блондинка, според учения, вероятността да стане "гений" е малко по-висока от тази на другите жени. Един от основните изводи на Загорски може да бъде обобщено така: блондинките не са по-глупави от жените с друг цвят на косата, а понякога дори и по-умни от тях

Русите мъже също показали IQ, неразличаващо се много от това на другите участници в проучването. Интересен момент е, че мъжете блондини са много по-малко, отколкото жените. Това води до естествения извод, че много от жените по време на изследването са посочвали цвета, в който е боядисана косата им по време на проучването. В същото време реалният цвят на косата им може да е съвсем различен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 14:09

Русо гладно нема

24.03 2016 в 06:48

Сега ако бяха направили по-мащабно изследване с подобно твърдение, да речем бяха казали че русите хора като цяло имат по високо ай кю от тъмнокосите, дали нямаше някой да ги обвини в расизъм, нацизъм и прочее ? Ама щом само за жените могат да се твърдят разни идиотизми - давай, новина да има, то жените кой ги брои за хора. ;)

23.03 2016 в 22:48

Данни от 1979г, неточно зададени въпроси и разлика по-малка от точността с която обичайно се определя IQ.

Звучи като български министър-председател когато обяснява за корупция.

23.03 2016 в 20:55

" много от жените по време на изследването са посочвали цвета, в който е боядисана косата им по време на проучването"

В един стар виц това се наричаше 'изкуствен интелект'