Бум на ваксинациите в щатски окръг, заплашен от епидемия от морбили

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 февруари 2019 в 11:20 4853 0

Почти петкратно увеличение в търсенето на ваксини, най-вече от родители антиваксъри, се наблюдава в окръг Кларк, щата Вашингтон, който в момента е на прага на епидемия от морбили, съобщава Kaiser Health News.

Местните клиники се борят да отговорят на внезапните заявки. В окръжната Клиника Ванкувър например, през януари 2018 са направени общо 263 ваксини, а само година по-късно през януари 2019, в клиниката са ваксинирани 1444 човека. 

Едновременно с това, по данни на здравните власти заявките за ваксини и на територията на целия окръг са се увеличили с почти 500% - от 530 през януари 2018 на 3 150 през януари 2019г.

Масовата част от тези заявки очевидно идва от родители, които преди са се въздържали да поставят ваксини на децата си от етични подбуди или следвайки неоснователните слухове, че ваксините причиняват аутизъм. (Трябва да се отбележи, че има основателни медицински причини да не се поставят ваксини, напомнят от Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията, но тези случаи са много редки. Например животозастрашаващи алергии или имунни дефицити, предизвикани от заболяване или химиотерапия).

По официални данни едва 76,5% от децата в детските градини в окръг Кларк имат всички необходими имунизации за учебната 2017-2018г., доста под необходимите 90-95%, за да се поддържа стадния имунитет. По-сериозното е, че броят на децата, които не са ваксинирани за предотвратими болести е станал четворно по-голям от 2001г. насам.

"По време на епидемия се наблюдава наплив от родители, които иначе биха били колебливи по отношение на ваксините", казва Вирджиния Рамос, сестра, специалист по контрола на на инфекциите в общинския здравен център Сий Мар. "Щастливи сме просто, че сме подготвени и има налични ваксини."

"Това е показателно за страхът, който епидемията може да отприщи.", казва в свое изказване д-р Алан Мелник, Директор по общественото здраве на окръжния здравен център Кларк.

Щатските данни показват, че само в окръг Кларк са потвърдени 53 случая на морбили, но се подозира наличието и на още. Поне 47 от тези пациенти не са били ваксинирани срещу заболяването. В друг случай пациентът е получил само една от двете необходими дози от ваксината, а имунизационният статус на останалите петима още не е изяснен.

Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията препоръчват да се поставят две дози от ваксината за морбили (MMR), като първата се поставя между 12 и 15 месеца, а втората между 4 и 6 години.

"Ваксината за морбили не е перфектна, но една доза гарантира ефективност от 93% срещу заболяването. Препоръчителните две дози от ваксината дават още по-голяма защита - 97%", казва д-р Мелник.

В окръг Мълтномах (Multnomah), щата Орегон, са изпратени 5 000 официални писма до родителите на неваксинирани деца, съобщаващи, че ще бъдат изключени от училище, ако до 20 февруари не представят актуализирано имунизационно състояние или легитимна причина за освобождаване от имунизация. 

В момента Вашингтон е един от седемнадесетте щата в САЩ, които допускат немедицински причини за освобождаване от имунизация, която се изисква за вписване в училище. Щатския представител Пол Харис е внесъл предложение за отмяна на освобождаването от имунизация по лични убеждения, поне за ваксината за морбили. 

Освен щата Вашингтон, Ню Йорк Сити и щата Ню Йорк също понасят епидемии от морбили.

А последния доклад на СЗО показва, че случаите на морбили в Европа са 15 пъти повече в сравнение с 2016г.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !