До 2070 г. ислямът ще стане най-голямата религия в света (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 17 март 2017 в 12:18 8165 0

източник: Pixabay

Най-голямата религия в света в момента е християнството, а ислямът се нарежда на второ място. Но това може да се промени, ако се запазят сегашните демографски тенденции и до 2070 г. ислямът може да стане господстваща религия.

Това гласи проучване, публикувано от американския Pew Research Center.

Когато се заговори за ислям, всеки се насочва към Арабския полуостров и Северна Африка. Всъщност най-голямата мюсюлманска страна в света е Индонезия. Според проучването,  до 2050 г. Индонезия ще бъде изместена от Индия с 311 милиона мюсюлмани (и още по-голям брой хиндуисти).

По подобен начин до 2050 г. Европа вече няма да е центърът на християнството - по-малко от половината население на Франция и Великобритания ще бъдат християни. Мюсюлманите ще обхващат 10% от европейците срещу 2% от американците.

40% от християните в света ще живеят в районите под Сахара, гласи проучването. 

източник: ВВС

Причината за бъдещото надмощие на исляма е в това, че мюсюлманското население се разраства по-бързо от всяка друга религиозна група. Мюсюлманите имат повече деца от хората от останалите религии. Всяка мюсюлманска жена ражда средно 3,1 деца, в сравнение с жените от всички други религии заедно - 2,3 деца.

Ислямът има и най-младите последователи - средната възраст е 23 г. през 2010 г. Това означава, че по-голяма част от мюсюлманите вече са готови да имат деца, което да увеличи още повече мюсюлманското население.

Отношението към мюсюлманите се различава в Европа, открива същото проучване. Най-добро то е във Великобритания. Настроенията са по-отрицателни в страните от Източна Европа, като класацията води Унгария.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !