Домашните прасета търсят внимание, както кучетата, докато не получат неразрешима задача

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 юли 2020 в 10:09 11076 1

Кредит pixabay

Вероятно ако някой разхожда прасе на повод ще получи изненадани погледи, но се оказва, че тези стопански животни се държат подобно на кучета, когато са отглеждани като домашни любимци. Ново изследване, публикувано в списание Animal Cognition открива, че домашните прасета общуват със стопаните си както кучетата, когато са спокойни, но доста по-различно когато им се постави задача. 

Съществуват стотици примери защо кучетата са си спечелили титлата "най-добър приятел на човека". Тяхната способност да общуват с хората изглежда неповторима, но се оказва, че домашните прасета не са далеч от тях, смятат учените от Департамента по етиология в Университета Етвош Лоранд в Будапеща, провели тест за зависимостта от човека на кучета и прасета.

След като стартират проекта Family Pig Project през 2017 г., при който микро прасета са отглеждани в домовете на хора, подобно на кучета, учените разбират, че животните харесват общуването с хората в неутрална ситуация. Изследователите решават да изследват зависимостта на прасетата от хората и как биха общували в ситуация, в която решават сложна задача. Когато кучетата са поставени пред подобно изпитание често гледат стопанина си, за да потърсят помощ и подкрепа, но те са едни от много малкото животни, които го правят. 

"Подобно едни на други, социализираните вълци и котките общуват по-малко с хората, отколкото кучетата, в една и съща ситуация на разрешаване на проблем, но може би това е защото вълците не са опитомени, а котките не са социален вид", обяснява Паула Перез (Paula Pérez) от Университета Етвош Лоранд. "Затова създадохме изследване, така че да сравним поведението на кучетата с друг опитомен и социален вид - прасето".

Сходствата в поведението на домашните прасета и кучетата е удивително. Кредит: Eotvos Lorand University / Paula Perez

Микро прасенцата, които са едни от най-популярните породи на домашната свиня, са поставени пред изпитанието на "парадигма с неразрешима задача". Това включва проблем, което животното може да реши, в този случай лесна за отваряне кутия, съдържаща лакомство, която след това бива променена, така че да не може да бъде отворена. Когато първо получат кутията, но в нея няма храна, и прасетата, и кучетата проявяват едно и също поведение, насочено към хората. Когато се прибави и храна, прасетата много по-бързо се захващат и достигат до нея, в сравнение с кучетата, вероятно заради по-добрите им способности да боравят с предмети.

Истинската разлика се проявява тогава, когато задачата стане неразрешима. Кучетата се отказват бързо и се връщат към поведение, ориентирано към хората, докато прасетата настояват да решат задачата. Те са много по-решени да успеят и се интересуват далеч по-малко от хората, когато се появява препятствие между тях и наградата, което според учените отразява тяхната предразположеност да решават проблеми самостоятелно.

Това е първото подобно изследване, което сравнява кучета и прасета в ситуация на решаване на проблем и резултатите показват интересни прилики между двата несвързани родствено вида, що се отнася за отношенията им с хората.

Източник: IFLScience - Pet Pigs Seek Attention From Humans As Much As Dogs Do Until A Puzzle Comes Along

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.07 2020 в 18:45

Кучето ти е слуга, котката - господар, а прасето те гледа като равен.