Прасетата са оптимисти или песимисти, в зависимост от характера и настроението си (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 ноември 2016 в 10:00 3693 0

Кредит Glossophilia

Прасетата са повече от източник за вкусна храна - те имат различни черти на характера и настроения, които се повлияват от условията им на живот. Нещо повече - ново изследване установи, че те дори могат да бъдат категоризирани като оптимисти или песимисти - тоест имат характер, подобно на хората, разказва Phys.org 

Публикуваното в списание Biology Letters изследване е озаглавено "Настроение и личностно взаимодействие за определя когнитивните изкривявания при прасетата". 

В зависимост от настроението си хората могат да вземат различни решения. Ако човек има настроение, което преобладава над другите (например, е по-често мрачен и предпазлив, отколкото щастлив и готов да рискува), тази връзката между действия и настроение се нарича когнитивно изкривяване. Учените отдавна търсят примери на когнитивни изкривявания и при животните и това изследване на учени от няколко британски университета открива, че домашните свине имат склонност за положителна или отрицателна оценка на събитията.

За тази цел 36 прасета (24 мъжки и 12 женски) са разделени на две групи и настанени в една от две различни обстановки, които са организирани така, че да засегнат техните настроения. И двете жилищни помещения са подобни, но едните са по-удобни, с повече слама и по-общирни. Личностите на животните са класифицирани като проактивни или реактивни въз основа на това дали ще приближат до нови предмети, поставени пред тях. Оптимистичните прасета доближават по-често нови обекти, докато песимистичните са по-предпазливи. 

В началото прасетата привикнали, че в единия ъгъл има съд пълнен със сладък шоколад, а в другия - с горчиви зърна кафе. За да не могат прасетата да помиришат съдържанието от разстояние, и двата съда са били покрити с плътен слой захар. Когато прасетата свикнат с разположението, учените започват да добавят нови съдове между първите два.

Реакцията на прасета към новите съдове, варира от недоверие до активен интерес. Реакциите били стабилни за всяка свиня - дотолкова, че тези реакции могат да се нарекат характер. Прасетата-песимисти започват да се доверяват на непознати съдове, ако ги преместят от по-мизерните в "луксозните" кочини. А естествените оптимисти не се смущават дали са преместени от луксозн в по-неудобните помещения - те във всяко ново гърне очакват да намерят шоколад и остават активни и любопитни. Предишни изследвания не показават възпроизводими и стабилни резултати.

Всъщност, въпросът за индивидуалната психология на животните не е толкова глупав, колкото може да изглежда. Изследванията вече са показали, че индивидуалните различия на характерите в рамките на един вид могат да бъдат много важни за оцеляването на вида и еволюцията.

Освен това изследването повдига и друг въпрос: Смятате ли, че прасетата-оптимисти имат по-вкусен бекон?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !