Древен египетски храм на култа към слънцето е открит близо до Кайро (видео)

Храмът е бил ритуално разрушен в древни времена.

Ваня Милева Последна промяна на 05 август 2022 в 00:01 3139 0

Това изображение показва част от разкопания Храм на слънцето. Тук се виждат някои много големи каменни тухли. На мястото са поставени три жалона по 2 м на червени и бели ивици, които помагат за измерването на обекта и осигуряват мащаб. Кредит: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Археолози са открили останките на 4500-годишен храм, посветен на египетския бог на слънцето Ра, в местността Абу Гураб, на около 20 км южно от Кайро.

Храмът е построен по времето на петата династия на Древен Египет (около 2465 г. пр. Хр. до 2323 г. пр. Хр.) - "период, в който култът към слънцето достига своя връх с изграждането на нов тип монумент, посветен специално на бога на слънцето, известен като "храм на слънцето", обяснява Масимилиано Нуцоло (Massimiliano Nuzzolo), съръководител на археологическите разкопки и изследовател в Института за средиземноморски и източни култури на Полската академия на науките, Варшава. Той го ръководи съвместно с Розана Пирели (Rosanna Pirelli) от Неаполитанския университет "L'Orientale" в Италия.

Култът към Слънцето е могъщ култ в древноегипетската религия. В по-късни времена Ра се слива с Амон - главния бог на Тебес (Луксор) - и става Амон-Ра, който, поне от някои египтяни, е смятан за най-могъщия от египетските богове. Той е почитан до преди около 1500 години, когато египетският политеизъм изчезва.

Мястото на разкопания храм на Слънцето. Кредит: Sun Temple Project.

Това е карта в мащаб, показваща мястото на разкопки на Храма на Слънцето. Той представлява голяма Г-образна форма. Кредит: M. Osman for Sun Temples Project, 2022

Новооткритият храм на слънцето е бил изграден от глинени тухли и е бил дълъг поне 60 м и широк 20 м. Съдържал е Г-образен портик, вътрешен двор, складови помещения и стаи, които може да са били използвани за култови цели, разказва Нуцоло пред Live Science. "Всички стени на тази сграда са били измазани в черно и бяло, а често се виждат и следи от рисуване в червено и синьо", добавя Нуцоло. Входният портик е бил частично изработен от бял варовик и е имал две варовикови колони.

Храмът е бил ритуално разрушен, вероятно още преди да бъде завършен, за да може на мястото да бъде направен нов храм на слънцето от камък за фараон на име Ниусер (управлявал около 2420 г. пр.н.е. до 2389 г. пр.н.е.). Ниусер "използвалчаст от конструкцията като платформа или подложка за новия си храм", разказва Нуцоло.

Археолозите откриват две находища на артефакти, в едното от които има десетки непокътнати бирени делви и няколко съда, украсени с червено, а в другото - отпечатъци от печати, включително печати на фараони, управлявали през петата и шестата династия. Един от най-ранните печати принадлежи на Шепсескара, "загадъчен" фараон, управлявал Египет преди Ниусер, разказва Нуцоло. Шепсескара е управлявал от около 2438 г. пр.н.е. до 2431 г. пр.н.е., а Ранефереф (известен също като Неферефра) - от около 2431 г. пр.н.е. до 2420 г. пр.н.е.

Тук се виждат голям брой древни египетски делви (около 22) в различно състояние, които лежат на пясъка. Те са били използвани за съхранение на бира. Всички те са с форма на сълза, като най-широкият им край е в горната част. Тези артефакти са открити в едно и също находище и включват съдове, използвани за съхранение на бира. Кредит: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

На това изображение артефактът съдържа печата на Шепсескара - фараон, управлявал Египет през петата династия. Той е дълъг 3 см и широк 2 см в горната част, като се стеснява до заоблена точка (с форма на сълза). Рисунъкът е много износен, но изглежда има релефно изображение, което изобразява страничен профил на птица, стояща върху кобра.
Кредит: Sun Temple Project.

Кредит: Sun Temple Project.

Археолозите не могат да кажат със сигурност кой фараон е започнал строежа на слънчевия храм от глинени тухли, но вероятно това е бил Шепсескара или Ранефереф, разказва Нуцоло.

Малко се знае за ритуалите, които са били извършвани в египетските храмове на Слънцето като този. "Не знаем почти нищо за култовите ритуали, извършвани в храмовете на Слънцето", отбелязва Нуцоло. "[Също така не разполагаме] с достатъчно данни, за да разберем какво е било ежедневието на хората, живеещи около тези храмове".

Според Нуцоло това откритие не е напълно ново, тъй като през XIX в. германски археолози са открили "много малка част" от храм на Слънцето от глинени тухли. При последните разкопки останалата част от храма е разкрита между 2019 и 2022 г. Можете да научите повече за разкопките на сайта на екипа.

Източник: Ancient Egyptian temple to the sun cult uncovered near Cairo, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !