Два гигантски древни сфинкса са открити в Египет

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2022 в 00:01 21556 0

Един от сфинксовете с лицето на фараон. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities.

Група археолози откри две колосални статуи - сфинксове по време на реставрацията на погребалния храм на фараон Аменхотеп III, съобщава египетското Министерство на туризма и антиките.

Аменхотеп III е фараон, управлявал Египет преди около 3300 години в богат и спокоен период на просперитет и растеж.

Дължината на сфинксовете достига почти осем метра. Те изобразяват владетеля Аменхотеп III под формата на сфинкс – митологично създание с тяло на лъв и човешка глава – с царска украса за глава - немес, с церемониална правоъгълна царска брада и широка яка-огърлица - усех.

Египетско-германска археологическа мисия открива статуите наполовина потопени във вода в храма в Луксо

Екипът открива и три черни гранитни бюста на богинята Сехмет, богиня на войната, също свързана с лечителството, която често се изобразява с  лъвски части.

Гранитен бюст на богинята Сехмет, богиня на войната, също свързана и с лечителството, изобразявана с лъвски части. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities.

Останките от стените и колоните от огромна зала са украсени с надписи на церемониални и ритуални сцени. На стените му от пясъчник все още може да се видят редица изображения, посветени на годишнината от царуването на фараона. 

Големите сфинксове бележат пътя за шествия, използван при празници, обяснява в изявление д-р Хориг Соросян, ръководител на египетско-германската мисия.

Този древноегипетски празник - Хеб-Сед или „пирът на опашката“ - е церемония, която се провежда за да се чества трайното царуване на фараона. Името на фестивала произлиза от египетския бог-вълк, сред чиито имена са Уепаует или Сед. Думата опашка идва от традицията животинска опашка да се прикача отзад на дрехата на фараона в ранната древноегипетска история. По всяка вероятност този фестивал замества древна традиция и ритуал по убиване на фараона, който не може да управлява повече, поради възраст или болест. Този фестивал се провежда за първи път на 30-ата година от царуването на фараона (повечето от владетелите не доживяват тези години) и като правило се повтаря след това на всеки три години. Фестивалът е древен и се празнува още по времето на Джосер.

Надписи върху останки от стена или колона. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities.

След като статуите са преминали почистване и реставрация, археолозите откриват надпис, който казва "възлюбеният на бог Амон-Ра" върху гърдите на сфинкса, отнасящ се до бога на слънцето, често изобразяван като сфинкс.

Огромният погребален храм, построен близо до река Нил от Аменхотеп III, е разрушен от земетресение, поразило Древен Египет.

Основното предназначение на погребалния храм е било място за приношения за Аменхотеп III след смъртта му и преминаването му в отвъдното.

Проектът за реставрация на храма и колосите на Мемнон, две масивни каменни статуи на фараона, започва през 1998 г. под надзора на египетското Министерство на туризма.

Колосалните статуи на Аменхотеп (Колосите на Мемнон). Кредит: Wikimedia Commons

Аменхотеп III, който управлява от 1390 до 1353 г. пр. н. е. по време на 18-та династия, е един от малкото, които са доживели да видят празника  Хеб-Сед.

Археолозите обясняват важността на откриването на сфинксовете - тези скулптури отбелязват важно място за официални церемонии, където започва празничното шествие.

Мирното управление на Аменхотеп III е белязано от грандиозно строителство. В Тива (съвременен Луксор), древната столица на Горен Египет, на западния бряг на р. Нил е построен нов храм на Амон. По това време са издигнати царска резиденция - голям разкошен дворец, а близо до него, на север-заупокоен храм на фараона, пред пилоните на който са издигнати две огромни статуи на Аменхотеп III, наричани от гърците колоси на Мемнон, дворцовият комплекс Малката и изкуственото пристанище, свързващо Тива с Нил. Аменхотеп III заповядва изграждането на голям храм в Солеб в Нубия, древен регион в долината на Нил.

Сфинксовете са само последното от многото открития от текущите разкопки и реставрационни усилия в Луксор, които включват невиждан досега  нов тип мумия и „изгубения златен град“ Атон.

Източници:

Archeologists discover 2 giant sphinxes at the lost 'Temple of a Million Years' built by a great pharaoh in Egypt 3,300 years ago, Business Insider

Archeologists Discover Two Huge Sphinxes in Egyptian Ruins, Vice

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !