Египетските археолози откриха 110 древни гробници в делтата на Нил

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2021 в 09:16 5755 0

Тази снимка, предоставена от египетското Министерство на туризма и антиките във вторник, 27 април 2021 г., показва древни гробници, открити наскоро, някои с човешки останки, в археологическия обект Кум ел-Хулган, в провинция Дакахлия, делтата на Нил, на около 150 километра североизточно от Кайро, Египет. Археолозите откриват 110 гробници на древното място, съобщава Министерството на туризма и антиките във вторник. Кредит: Egyptian Tourism and Antiquities Ministry

Египетски археолози са открили 110 гробници на древно място в делтата на Нил, съобщава Министерството на туризма и антиките във вторник.

Гробниците, някои от които с човешки останки вътре, са намерени в археологическия обект Кум ел-Хулган в провинция Дакахлия, на около 150 километра североизточно от Кайро, съобщава министерството.

Те включват 68 гробници с овална форма, датиращи от преддинастичния период, който се определя от 6000 до 3150 г. пр. н. е., заявява министерството.

Кредит: Egyptian Tourism and Antiquities Ministry

Открити са и 37 гробници с правоъгълна форма от Вторият преходен период в историята на Древен Египет (1715-1554 пр.н.е.) и обхващащ времето на XV—XVII династии. Това е времето след Средното царство на Египет и началото на Новото царство. Периодът е най-известен с появата на хиксосите в Египет, семитски народ управлявал древен Египет.

Кредит: Egyptian Tourism and Antiquities Ministry

Останалите пет гробници с овална форма датират от периода Накада III, който обхваща около 3200 г. пр. н. е. до 3000 г. пр. н. е. На този археологичен период съответства Нулевата династия на Древен Египет е част от т.нар. Додинастичен период на Египет. Периодът продължава до управлението на Първата династия. 

Археолозите са открили в тези гробници и човешки останки от възрастни и деца, заедно с погребални ритуални предмети и керамични съдове, съобщава министерството.

Кредит: Egyptian Tourism and Antiquities Ministry

Откритието е последното от поредица археологически открития през последните години, за които Египет търси публичност с надеждата да съживи своя туристически сектор. Туризмът е силно засегнат от сътресенията след Египетската революция през 2011 г. и сега пандемията от коронавирус.

Източник: Egypt archeologists unearth 110 ancient tombs in Nile Delta, phys.org, АР

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !