Европа вече е населена с "мигранти" от Близкия Изток - още от преди 40 000 години

Точно Ливан, Сирия, Израел - Близкия Изток - е мястото, откъдето са дошли съвременните европейци и където се е появило земеделието и животновъдството, което е облагородило и Европа

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юни 2016 в 11:20 9693 1

"Традиционното" местно население на Европа е точно толкова близкоизточно по произход, колкото мигрантите по гръцките лагери днес, които искат да се доберат до Европа, пише Франк Джейкъбс (Frank Jacobs) в една отрезвяваща статия в BigThink.

Повечето от съвременните европейци са дошли от Близкия Изток, от района на днешните Сирия, Ливан, Израел, делтата на Нил. Този процес на миграция е започнал преди около 40 000 години с ранните ловци-събирачи. Преди около 10 000 години пак от Близкия изток, в областта, наречена още "Плодородният полумесец", се е появило земеделието - култивирането на житни растения. А преди 8000 години неолитните близкоизточни земеделци мигрират в Европа, тласкайки я по пътя на цивилизацията. (Има още една вълна на индо-европейски чергари (т.нар. арийци) отпреди около 4500 години, идващи от причерноморско-каспийските степи).

"Не може да влезеш в една и съща река два пъти, но и досега тя тече в една и съща посока", е казал Хераклит. Подобно на много други философи преди Сократ, Хераклит е живял по бреговете на Мала Азия, но идеите му прескачат от Егейско море до континенталната част на Гърция и в крайна сметка до останалата част на Европа.

Това е същият маршрут, следван от потока от мигранти сега, вливащи се в Европа. Различна река, но същата посока.

При това самата миграция е както нова, така и стара. Европа като дестинация продължава да привлича хората от Близкия изток.

Както показва тази карта, ловците-събирачи са се появили в района между Нил и Ефрат преди около 1600 поколения. Когато те нахлули в Европа, местните неандерталци сигурно са били недоволни и са "мрънкали" по повод тези беозгледни кръвожадни чужденци и най-вероятно настроенията не са били твърде различни от преобладаващите днес по целия континент.

Близкoизточни нашествия на ловци-събирачи и земеделци в Европа. Разбира се, надписът на картата, определящ съвременното население на Европа изключително като "земеделци" е малко архаичен и би трябвало да бъде "офис чиновник", но да не издребняваме.

Но реката се превръща в потоп и преди около 1250 поколения, близкoизточните ловци-събирачи проникват дълбоко в Европа и Северна Африка, оставяйки на континента само оскъдни места около брега на Атлантическия океан без своето присъствие. Преди 450 поколения, не остава никой от предишното население - последните неандерталци, които познаваме, са загинали преди около 24 000 години в пещера в Гибралтар.

Потокът на историята започва да се повтаря преди около 400 поколения, когато земеделието пуска корени в Плодородния полумесец. Близкoизточните земеделци се разпространяват много по-бързо от ловците събирачи, които го направили преди много поколения, но по същество се повтаря същият модел: помита Европа и Северна Африка, с изключение само на най-западните краища на двата континента преди около 200 поколения.

"Работат е там, че "местното" население на Европа има същият произход от Близкия Изток като потока от мигранти, който в момента чука на вратите на континента. Напрежението е предизвикано от това, че миграцията ни ката да си спомним друг културен внос от този регион - не философията на Хераклит, а по-скоро по-депресиращата история на земеделеца Каин, който уби брат си Авел, овчарят" - завършва Франк Джейкъбс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

15.06 2016 в 17:50

Интересно.

Всяка от вълните преселници идва с нова технология за живот от пренаселени към по-рядко населени земи.

Днес Европа е много по-гъсто населена от близкия Изток, а поминъкът който са имали хората там изобщо не е преносим.

Така че процесът е доста различен.

В исторически времена, Европа е приела много преселнически вълни и е претопила повечето от нашествениците.