Гигантски викингски кораб, открит в Норвегия, е носил воин на последното му пътуване към Валхала

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 декември 2019 в 00:51 10178 0

Кредит Manuel Gabler, NIKU

За викингите няма по-голяма чест от това да умрат в битка, започвайки пътуване от плоската Земя нагоре към Валхала, където ги очаква вечен пир.

"Могат да се бият и да празнуват всеки ден", обяснява археологът Кнут Пааше (Knut Paasche), "И на следващия ден да го направят отново".

Но за целта имат нужда от кораб. Вождовете и кралете са полагани в дълги кораби с мечове и бижута и погребвани в могили, символизиращи техният статут. Колкото е по-голям кораба и могилата, толкова по-важен е погребаният. 

Археолози откриват голяма могила на западен норвежки остров, използвайки техника с радар, както и останките от голям кораб с дължина почти 18 метра, което може да разкрие нови данни за това как корабите са еволюирали, за да бъдат подвижни и устойчиви, преди повече от 1 000 години. 

Корабът, открит под ферма в Едой. Кредит: Manuel Gabler, NIKU

Откритието от остров Едой на Института за изследване на културното наследство, в който Пааше е археолог и изследовател, е направено донякъде случайно. 

Археолозите си партнират с общината Смола и районите Мор и Ромсдал за провеждането на изследвания в областта, известна с богатството си от исторически останки, включително и от викингски битки. 

В края на един работен ден през септември, учените решават да минат набързо през полето на ферма, близо до средновековна църква. 

Преминавайки по земята, георадарът открива останките от кораб в погребална могила, който някога е бил с дължина 18 метра, но е разрушен от вековете оран през пръстта. 

Преди да започнат разкопките не е ясно колко от кораба е останало всъщност. Учените успяват да локализират 13-метровият кил на кораба, както и части от дъските, обяснява Пааше, но не е ясно дали около погребания има инвентар или оръжия.

"Има само три добре запазени викингски кораба в Норвегия", разказва Пааше, които се намират в музей в Осло. "Имаме нужда от още."

Георадарът, с който е направено откритието. Кредит: Manuel Gabler, NIKU

Едой и околността са били прекосявани често по времето на династията на Меровингите, предхождащи викингите, обяснява Пааше. След това викингските вождове са налагали такси на тези, които са преминавали през фиордите. 

В този район са се водили много битки, включително и някои, предвождани от Харал I Прекраснокосия, викингът, обединил Норвегия и станал първия й крал през 9-ти век. 

Корабът може да принадлежи на ерата на викингите между 800 и 1000 г. сл.н.е. или дори по-рано, по време на периодът на Меровингите в Европа, смята Пааше. 

Откритието в Едой прилича много на друг погребан кораб, намерен миналата година до Халден, южно от столицата. Институтът използва същата техника за откриването на 20-метровият кораб измежду няколко други погребални могили. Смята се, че това е най-големият кораб, построен в епохата на викингите. 

Пааше е доволен от откритието на два погребани кораба в Норвегия в рамките на една година и се вълнува от възможността да се научи повече за времето на викингите. 

Източник: Science alert - Giant Viking Ship Discovered Under Farm in Norway Was a One-Way Voyage to Valhalla

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !