Гнезда на оси помагат да се датират аборигенски скални рисунки

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 февруари 2020 в 10:11 6452 0

Кредит Wikimedia commons

Гнездо на оси помага за датирането на колекция от аборигенско скално изкуство на 12 000 години, като някои от мотивите може да датират от преди 17 000 години.

Регионът Кимбърли в Западна Австралия е дом на хиляди уникални скални рисунки, формирайки една от най-големите съвкупности древно изкуство на планетата. В колекцията се намира и композицията, позната като Гуион Гуион, изобразяваща хора със слаби фигури, носещи специални дрехи и бижута.

В нова публикация в списанието Science Advances, екип археолози и местното аборигенско общество успяват да датират композицията, провеждайки въглероден анализ на гнезда на оси, открити под и над част от боята.

Поставянето на датировка на скали може да е сложна задача. Аборигенските художници използват най-често пигменти в охра, направени от железни оксиди, които не могат лесно да се датират, тъй като не съдържат органична материя. От друга страна, датирането на гнездата на осите е лесно с техниката, наречена радиовъглеродна акселераторна масова спектрометрия. 

За новото изследване екипът датира гнезда, свързани с 21 рисунки, открити в 14 различи скални заслона. При 13 от творбите гнездата са разположени отгоре, което означава, че изображенията са по-стари от гнездата. А при шест гнездата са разположени под рисунките, което означава, че творбите са по-млади.

Изследването е проведено от археолози и хора от местните племена. Кредит: University of Melbourne

Преди се е считало, че тези изображения датират от повече от 16 000 години, но новият метод за анализ предполага, че са нарисувани по-скоро преди 12 000 години, въпреки че един от мотивите е определен на възраст около 17 000 години. 

"Това е първият път, когато успяхме да потвърдим със сигурност, че рисунките Гуион са създадени преди около 12 000 години. Никой не можеше да представи научни доказателства за това преди", обяснява Деймиън Финч (Damien Finch), докторант в Университета на Мелбърн. 

Тази датировка има и по-широко културно значение, защото потвърждава и че рисунката е създадена от племената Кимбърли, група местни хора, които все още живеят в района. Това хвърля светлина и върху древната история на тази култура, показвайки някои от най-ярките традиции и ежедневния живот. 

Източник: IFLScience - Mud Wasps Help To Put Date On Ancient Aboriginal Rock Art

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !