Гръцките учени са загубили достъп до чужди публикации

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2015 в 07:59 3863 3

Кредит lib.eap.gr

Гръцкият портал HEAL-Link (Hellenic Academic Libraries Link), който публикува електронни версии на научни списания от 27 издателства от цял свят, като Elsevier и Springer, няма да получава повече финансиране от правителството и заради това е спрял безплатния достъп до новите научни статии.

Подробности разказва списание Nature.

HEAL-Link ще продължи да осигурява достъп до архивните броеве на списанията. Но с новите положението е по-сложно - някои издатели са се съгласили още три месеца да ги изпращат безплатно, но не всички са толкова щедри.

Това е лоша новина за гръцките учени, най-вече за тези, които работят в университетите.

"HEAL-Link е от жизнено важен за университетите, които рядко имат пари за абонамент за научни списания," - заяви молекулярният биолог Нектариос Тавернаракис (Nektarios Tavernarakis), директор на Института по молекулярна биология и биотехнологии (IMBB) в Ираклион и професор от университета в Крит. Той добави, че IMBB, както и други независими изследователски институти в Гърция, са по-малко зависими от HEAL-Link, защото имат отделни абонаменти за международни научни списания, които са важни в тяхната област.

Представител на HEAL-Link, разказва пред Nature, че елекронната им библиотека в продължение на няколко години е на ръба на оцеляването. Гръцкото правителство я финансира отчасти със собствени пари, отчасти от фондовете на ЕС за регионално развитие. И по-рано това финансиране е било нередовно, но сега е спряло напълно, а да се възстанови бързо, няма надежда.

Между другото, в такава ситуация са и други гръцки академични институции. Например, същият IMBB не е получил от държавата през 2015 г. нито едно евро и сега живее на вътрешни резерви. Учените също така се опасяват, че заради забраната за превод на пари в чужбина, която влезе в сила на 29 юни, те няма да могат да закупуват оборудване и материали за работата си.

Финансовите проблеми на Гърция са известни на всички. На 1 юли тя обяви дефолт или невъзможност за изпълнение на задълженията си към Международния валутен фонд, а всички банки в страната бяха затворени. Дали ще остане Гърция в еврозоната, ще се реши на референдум, който ще се проведе вдругиден, 5 юли.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2015 в 20:21

До гробищата? Не е безплатен.

03.07 2015 в 17:15

Не си прав, Стефане. Знам със сигурност, че институтите към БАН имат безплатен достъп.

03.07 2015 в 16:49

Не думай. Тц-тц-тц ...
Ми като в България е така от 90-та, същия тоя Нейчър завайка ли се тогава?