Херкуланските свитъци ще бъдат виртуално разчетени с нова технология

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 октомври 2019 в 10:30 13571 2

Кредит Digital restoration initiative, University of Kentucky

През 79 г. сл.н.е., когато вулканът Везувий изригва и затрупва градовете Помпей и Херкулан, голям набор от свитъци се съхраняват в частна библиотека близо до брега. Както градовете и населението им, свитъците са овъглени и засипани под слой вулканична пепел, превръщайки се във въглеродни късове, които са твърде крехки, за да бъдат развити.

Сега, почти 2 000 години по-късно, екип от учени най-после разполага с технология, която да разкрие текстовете, написани върху папирусите. 

Учени от Университета на Кентъки използват системата Diamond Light Source, научно съоръжение със синхротронен източник на светлина във Великобритания, за да облъчат свитъците с високоенергийни рентгенови лъчи и така да извлекат следите от мастило, невидими за невъоръжено око. След това ще бъде използван изкуствен интелект, за да се запълнят липсващите части.  

"Не очакваме веднага да получим текст от тези сканирания, но те ще ни осигурят важните основни точки, за да успеем да направим визуализация", обяснява професор Брент Сийлс (Professor Brent Seales), директор на Инициативата за дигитално възстановяване от Университета на Кентъки. "Първо ще видим вътрешната структура на свитъците с повече детайли, отколкото е било възможно някога и имаме нужда от тези детайли, за да разчетем много сбитите слоеве, върху които се намира текста".

"Системата за машинно обучение, която развиваме, ще засили сигналите, съответстващи на мастилото, обучавайки компютърен алгоритъм да ги разпознава - пиксел по пиксел - от снимки на развити фрагменти, които показват къде точно се намира мастилото, в съответствие с томографските данни на фрагмента", допълва Сийлс.

Този набор, съставен от два пълни свитъка и четири фрагмента, е открит до хиляди други през 1752 г. в руините на римска вила близо до Неаполския залив. Известни с общото название Херкуланските папируси, текстовете са смятани за единствената цяла библиотека оцеляла от Античността. Текстовете, които са успешно изучени, съдържат философски творби, които показват впечатляващи детайли за живота на Римската империя.  

Много от тези свитъци остават плътно навити и е невъзможно да се разчетат в това състояние. Имало е опити физически да се развият някои от навитите Херкулански свитъци, въпреки това учените смятат, че това ще ги увреди непоправимо. Затова и много от текстовете остават неразкрити. 

С новата технология свитъците ще бъдат съхранени. Професор Сийлс и преди е участвал в проекти за разработване на техники за заснемане на всякакъв вид древни документи, включително и ранни копия на части на Стария завет. 

Източник: IFLScience - Lost Scrolls Charred By Mount Vesuvius Will Soon Be "Virtually Unwrapped"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

05.10 2019 в 01:24

https://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=193244

15914

1

поп Дръвчо

05.10 2019 в 01:14

Е преведете малко повече де.

Като не искате - ще разкажа аз.

Основният проблем в разчитането на тия свитъци е че мастилото, с което са написани, е сажди - и не се различава твърде по състав или структура от овъглената хартия. Съответно няма много варианти за изследване по някакви външни характеристики.

Ако внимателно се развиват свитъците, на светлина под определен ъгъл се виждат каналите, оставени от перото - а не следи от мастило. Но се чете. Някак. Ако се развие въобще. И ако разбираш латински от 1 век.

Свежата идея на тия умни хора е да се използва рентгенова фазо-контрастна томография. Ще се получи 3д модел на навитата хартия и после може да се развие цифрово. Методът е не е нов, но за постигане на нужната прецизност здраво са се напрегнали. Става бавно и изисква голяма, но все пак обозрима изчислителна мощност.

Оттук нататък трябват само пари - а за такива неща все се намира някой да ги даде.