Хора гиганти са живели преди 5000 години в Китай

Хората от селото са се хранели добре, което е довело до тяхната необичайна височина.

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юли 2017 в 11:06 15045 2

Кредит Shandong University

Гробището на "гигантите".

Археологически разкопки разкриха погребения на хора, които са били по-високи от своите съвременници в древен Китай, около 3000 г. пр. н.е.

По-високи наистина, но това не са фантастичните гиганти, чиито фалшифицирани снимки вдъхновяваха феновете на алтернативната палеонтология и на Ернст Мулдашев с неговите великани-атланти, погребани заедно с летящите си чинии в Тибет. 

Погребаните хора в Източен Китай са се хранели по-добре и са достигнали един не толкова впечатляващ ръст за съвременен човек от 1.90 м, съобщи IBTimes UK

Обикновено праисторическите хора са по-ниски, отколкото хората днес. Те са имали по-малко достъп до питателна храна, трябвало е да оцелеят при тежки атмосферни условия с малко защита, защото е липсвала съвременната медицина не съществува.

Но някои култури от далечното минало са избегнали тази тенденция. Хората през палеолита от Граветската култура в Европа също са имали забележителен ръст, например.

Сега откриването на тези погребения показват, че и хората от неолита, живели в района на село Дзидзия в квартал Джанциу на град Дзинан, провинция Шандонг, също са били изключително високи. Един от погребаните се съобщава, че е достигал 190 см.

"Това е определено само въз основа на структурата на костите. Ако можеше да се измери като жив човек, неговата височина със сигурност ще надхвърли 1,9 метра," заяви Фанг Хуей (Fang Hui), ръководител на разкопките от Университета в Шандонг пред China Daily.

Дори и днес областта Шандун в източната част на Китай е известна с това, че местните хора имат ръст над средната височина за страната. Но древните хора от региона също са се извисявали над хората, живеещи там днес с 8 см или повече.

Смята се, че хората от неолита в Дзидзия са станали по-високи, благодарение на богата на хранителни вещества диета. Селското стопанство в региона е процъфтявало по време на епохата на неолита с изобилие от свине и просо.

Някои от хората са достигали 1,9 метра височина и повече. Shandong University

Без ДНК анализ на костите не е възможно да се каже дали хората от Дзидзия са имали генетично предразположение към екстремна за времето си височина. Височината на един възрастен човек се контролира от редица фактори, включително гените за височи и храненето по време на детството.

"Благодарение на земеделието и животновъдството по това време, хората са имали разнообразни и богати хранителни ресурси и по този начин физиката им се е променила", заяви Фанг.

Археолозите изследваха 104 къщи, 205 гробове и 20 жертвени ями, за да научат повече за древната култура. Къщите са добре построени и просторни за времето си. Изследването е част от по-голям проект за проучване на историята на долния участък на Жълтата река в Китай.

"По-нататъшното проучване и разкопки на обекта ще са от голямо значение за нашето разбиране за произхода на културата в Източен Китай", заяви Джоу Сяобо, заместник-началник на бюрото за културно наследство на провинция Шандонг.

Неолитното селище Дзидзия в Източен Китай.  Shandong University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

10.07 2017 в 19:23

Хелебо може никога да не е чувал за запас от изменчивост в диплоидните видове с полово размножаване, но също така явно се хвали с невежеството си относно условията за живот по света.

Впрочем какво е закон за видовете?