Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

ИДИЛ случайно са пропуснали да ограбят дворец на асирийски цар

Под гроба на библейски пророк - археологическа изненада

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 февруари 2018 в 14:39 8837 1

Кредит Voice of America/Public Domain

Руините на Джамията на пророка Юнус в Мосул, разрушена от ИДИЛ на 24 юли 2014 г.

На 24 юли 2014 г. ИДИЛ разруши и ограби Джамията на Наби Юнус или Гробницата на Йона, като част от кампанията им да премахнат всички религиозни светилища, свързани с „фалшиви идоли” или чуждо влияние. Въпреки това, техният план, може да се каже, че се провали, разказва Live Science.

В тунелите, изкопани от иманярите на ислямските фундаменталисти под гробницата на Йона в един от най-древните градове на земята, Ниневия, се откриха 2700-годишни барелефи и надписи, описващи управлението на един асирийски цар на име Есархадон.

В подземните тунели, изкопани под разрушената гробница на Йона, са открити седем надписа (един от тунелите е показан тук).  Eleanor Robson

След освобождението на Източен Мосул през януари 2017 г. хората, които се завръщат в района, установяват, че подкрепени от ИДИЛ иманяри са подготвили четири тунела под храма. Едно археологическо проучване на района показа, че работата на иманярите всъщност е помогнала да излязат наяве няколко надписа за един късно асирийски цар, древни релефи и много други археологически съкровища на 2700 години.

Миналата година се появиха първите съобщения за тунелите, но сега професор Али Ясеен Ал-Джубори (Ali Yaseen Al-Juboori) от Университета в Мосул разясни подробностите в неотдавнашен брой на списание Iraq.

Един от тези стенни релефи показва бикообразно митично създание. Ali Yaseen Al-Juboori

Над земята разрушения храм съдържа това, което мюсюлманите и християните вярват, че е гробът на Юнус, известен също като Йона, пророкът от Стария завет, известен най-вече с това, че е бил погълнат от кит. Юнус е важен пророк и в Корана; но според ултрафундаменталистките възгледи на ИДИЛ, почитането на Юнус се разглежда като идолопоклонство.

Дълбоко в тунела на иманярите учените откриват дълги фризове от варовик с богата декорация и надписи, направени по времето на царуването на Есархадон, цар на късноасирийската империя, който управлява от 681 до 669 г. пр.н.е. Съдейки по надписите, някога е бил могъщ владетел (или поне така твърди).

Релеф на женски фигури. Ali Yaseen Al-Juboori

Един от надписите в тунела гласи: "Дворецът на Есархадон, великият цар, могъщият цар, царят на света, асирийският цар, син на Сенахирим, цар на света, асирийски цар, потомък на Саргон (II) цар на света, асирийски цар".

Друг гласи: "Царският дворец на Есархадон, силен цар, цар на света, асирийски цар, управител на Вавилон, цар на Шумер и Акад, цар на царете на Египет, горния Египет и Куш".

Археолозите откриват и няколко делви, варовикови плочи и стенни резби. Един от тези стенни релефи показва женски фигури, а друг - гигантски крилати бикове с човешка глава, митологична фигура, известна като "ламасу".

Този надпис е открит по време на разкопки в Ниневия на гърба на паднало 'ламасу' - божество с човешка глава и тяло на лъв или бик. "Дворецът на Асурбанипал, великият цар, могъщият цар, царят на света, царят на асирийския цар Асирия, асирийският цар Есарадон, потомци на асирийския цар Сенахирим". Кредит: Stevan Beverly

ИДИЛ разграбват и продават артефакти от богатата на история територия, през която преминават.

Но все пак, голяма част от тази невероятна история, за късмет, остана относително невредима.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

27.02 2018 в 17:16

Такива като ИДИЛ през онези земи са минавали през няколко века.