След ИДИЛ: Какво остана от историческите обекти край Мосул (снимки)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 декември 2016 в 13:01 8824 2

Кредит www.dwarozh.net

Останките на Хорсабад, древна асирийска столица.

Военната офанзива за връщането на град Мосул, Ирак, от терористичната група ИДИЛ завърши с превземането отново на няколко исторически обекта, които ИДИЛ унищожи и разграби. Настъплението се осъществи от военните сили на Ирак, подкрепени от кюрдските милиции Пешмерга от иракски Кюрдистан (автономна област на страната). 

Нови кадри, заснети скоро след офанзивата, показаха степента на опустошение на няколко археологични обекта, включително древната асирийска столица Нимруд, разположена на 30 километра от Мосул.

Историческият комплекс бе взривен от терористичната група "Ислямска държава", но експерти заявяват, че все още е възможно частичното му възстановяване, разказва Live Science.

Какво разказват докладите за състоянието на освободените археологични обекти.

Хорсабад

Бойците на ИДИЛ силно повредиха и разграбиха Хорсабад, древна асирийска столица, построена от цар Саргон II (царувал около 721-705 г. пр.н.е.), преди да се освободят от милицииите Пешмерга, въоръжените сили на автономния регион Иракски Кюрдистан.

Статуи на крилати бикове от Хорсабад могат да се видят в Лувъра в Париж.

"Много фрагменти" на скулптури и надписи са намерени и изпратени в Дирекцията по антиките в Акре за консервация, разказа Длшад Марф Замуа (Dlshad Marf Zamua), кюрдски археолог с докторска степен от Университета в Лайден, Холандия.

Един сайт на кюрдски език споделя снимки на развалините.

Марф Замуа, работещ като преводач по време на битката за Мосул, разказва, че когато войната свърши, планира да посети Хорсабад и останките от други древни асирийски градове.

Мар Бехнам

Обединените сили на Ирак и Кюрдистан наскоро освободиха обекта Мар Бехнам, християнски манастир, построен преди около 1500 години, съобщава Международната агенция за асирийски новини (Assyrian International News Agency). ИДИЛ унищожава голяма част от манастира.

Терористите от ИДИЛ са надраскали със спрей стенописите на оцелелите сгради, а изображенията и надписите вътре в сградите са унищожени, съобщи информационната агенция.

Мар Бехнам преди нашествието на ИДИЛ.

В оцелелите сгради, "всички кръстове са отстранени, религиозните надписи са остъргани от стените и всички позовавания на асирийския цар Бехнам, който е построил манастира са премахнати", съобщава агенцията

"Това е ужасно. Това е отвратително", заяви Амир Харак (Amir Harrak), експерт по арамейски в Университета на Торонто. Харак е един от последните хора, посетили Мар Бехнам, напуснал мястото само два месеца преди ИДИЛ да го завладее през юни 2014 г. "С унищожаването на исторически места, ИДИЛ оскърбява мюсюлмани, християни и всички иракчани", коментира Харак, който е родом от Мосул и го напуска през 1977 г.

Харак е направил около 700 снимки на надписи и произведения на изкуството от много от сега разрушените обекти в Ирак. Снимките са вече част от обществено достъпна база данни, която изследователят се надява да позволи на бъдещите поколения да научат, проучат и оценят обектите. Но въпреки това надписите и произведенията на изкуството, които ИДИЛ унищожи, са незаменими, заяви Харак.

Нимруд

Древният град Нимруд е бил столица на Асирия по времето на царуването (883-859 г. пр.н.е.) на Ашурнацирапал II, който е изградил обширен дворец там. ИДИЛ унищожи и ограби голяма част от обекта, използвайки булдозери и динамит. 

Нимруд, северозападната част на Двореца на Ашурнацирапал II преди разрушенията на ИДИЛ. 

Този обект също наскоро бе освободен и снимките показват, че голяма част от древния дворец е разрушена и много надписи и статуи са разбити на парчета.

Според експерти, Нимруд е 70% разрушен. Но не всичко е загубено, както показват фотографиите - редица надписи и дори няколко произведения на изкуството са оцелели, макар и повредени.

Някои артефакти от древния град периодично се появяват в Европа, продадени от джихадистите.

Иракските археолози са пристигнали на обектите, които сега се охраняват, и се вземат мерки, за да се предотврати по-нататъшното им разрушаване и разграбване. 

Оцелял по чудо надпис от Нимруд. Снимка: John Beck

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!