Издателство-хищник е глобено с 50 милиона долара за изнудване на хиляди учени

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 април 2019 в 12:27 3161 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Така наречените издателства-хищници се възползват от перспективни млади автори, които имат отчаяна нужда да публикуват изследванията си и отпечатват всичко, на съответната цена. Това е съвременна заплаха за достоверността на научните изследвания и щатската Федерална търговска комисия (FTC) опитва да направи възможното, за да разреши проблема, съобщават Science Alert

Наскоро FTC спечели дело срещу "супермаркета на издателствата-хищник", познато като Omics International. Глобата е повече от 50,1 милиона щатски долара за измамни практики - същата сума, която те са придобили от авторите между 2011 и 2017г. 

"Тези издателства лъжат за академичните си списания и взимат милиони долари от новопрохождащи автори и писатели", споделя Андрю Смит (Andrew Smith), директор на Бюрото за защита на потребителите на FTC. "Доволни сме, че решенията на съда търсят отговорност от тези компании и собствениците им за вредите, които са причинили"

Обвиненията са повдигнати срещу Сринубабу Гедела (Srinubabu Gedela), собственик на хиляда списания-хищници и още хиляди други годишни конференции, включително Omics, iMedPub LLC и Conference Series LLC.

Тези издания са обвинени за скрити прекомерно високи такси за публикуване, стигащи до няколко хиляди долара, подвеждайки както учените, така и медицинските специалисти, че имат сериозен процес на рецензиране и оценка, когато всъщност има много малък или изобщо няма. 

Например през 2016г., компютърният специалист Кристоф Бартнек (Christoph Bartneck) подава за публикация напълно безсмислен текст на конференция по ядрена физика, провеждана от Omics Group

Написана чрез функцията за автоматично допълване на iOS, първото изречение на статията е: "Атомната физика и аз не бихме имали същия проблем с различна секция за много дълъг път."

Приета е за печат в рамките на три часа. 

Но това не е дори само върха на айсберга. Компанията на Гедела е обвинена и в лъжа, че доказани учени ще присъстват на конференциите, като те никога не са потвърждавали такова участие. 

Същото се случва и с редакционната колегия на издателството. Според доклад на Bloomberg Businessweek от 2017г., Амина Уудс (Amina Woods) от Националния институт по здравеопазване например, фигурира като член на редакционната колегия на списанието Biology and Medicine на Omics, въпреки, че тя никога не е приемала подобна позиция. 

Само един ден след като Гедела е разпитван за това, името и снимката на Уудс изчезват от уебсайта. 

Сега FTC заплашва да спре онлайн достъпа към списанията на Omics и да се свържат с хотелите и залите, където компанията провежда събитията си, в случай, че те не променят практиката си. 

След години умели машинации, много хора се радват на решението на FTC, въпреки, че Гедела е влиятелен и е възможно FTC да не успее да получи пълния размер на глобата. 

"Това са чудесни новини", смята Джефри Бийл (Jeffrey Beall), бивш библиотекар на научните издания в Университета на Колорадо, Денвър. "Има стотици издателства-хищници, но Omics са най-злата империя."

Това обаче, все още не решава проблема. Според експерти, поне 25 процента от списанията със свободен достъп могат да бъдат класифицирани като хищници, още много, които FTC трябва да разследва. Новите обвинения са още само капка в морето. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !