Китай изпреварва САЩ като най-голям издател на научни статии в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 януари 2018 в 00:00 2978 0

Най-новият двугодишен доклад на американската Национална научна фондация (National Science Foundation - NSF) показва, че Китай изпреварва САЩ по най-малко един важен научен показател - общият обем на публикувани научни статии.

През 2016 г. Китай публикува 426 000 научни изследвания, което представлява 18.6% от всички изследвания, публикувани в света, детронирайки доскоро безспорния лидер, Съединените щати, които публикуваха 409 000 научни статии за същия период. 

"Тазгодишният доклад показва тенденцията, макар САЩ все още да води по много показатели в науката и технологиите, че преднината ни намалява в някои области, които са важни за нашата страна", коментира Мария Зубър (Maria Zuber), председател на NSB и ръководител на департамента Earth, Atmospheric and Planetary Sciences в Масачузетския технологичен институт.

"Тази тенденция поражда опасения за въздействието й върху нашата икономика и работна сила и е от значение за националната ни сигурност. От редактирането на гените до изкуствения интелект, научните постижения идват с присъщите им рискове. И затова е много важно да останем в челните редици на науката, за да намалят тези рискове”.

Количеството не означава непременно качество обаче. Съединените щати все още се нареждат много по-напред от Китай по цитати от други публикувани научни статии. Дори и по този показател САЩ не е глобален лидер. Първа е Швеция, следвана от Швейцария, САЩ, ЕС и Китай. Между 2004 г. и 2014 г., делът на американските публикации с цитати от чужбина се увеличава от 47% до 56%.

Докато Китай е световен лидер в областта публикувани научни статии в абсолютни числа, страната не доминира във всички области на науката. Например, изследователите, работещи в САЩ и ЕС публикуват повече от Китай в области като биомедицината. Китай публикува най-много в инженерните науки, заедно с Южна Корея.

По друг важен показател, а именно разходите за научни изследвания и разработки, САЩ все още е безспорен лидер - но това може да не продължи дълго. Миналата година САЩ вложи 496 милиарда долара за научноизследователска и развойна дейност или 26% от глобалната сума, като в същото време привлече 70 милиарда частни инвестиции. Китай похарчи 408 милиарда долара и привлече 34 милиарда долара рисков капитал през 2016 г. Но от 2000 година Китай увеличи разходите си за научни изследвания и разработки с впечатляващите 18% годишно, докато САЩ направи само 4% годишно увеличение. С тази скорост няма да мине много време и Китай ще инвестира повече от всяка друга страна в научни изследвания и разработки.

Резултатите са показателни. Между 2000 г. и 2014 г., броят на хората в Китай, завършили бакалавърска степен в научна област се е увеличил от 359 000 на 1.65 милиона, за сравнение в САЩ това увеличение е от 483 000 на 742 000.

С други думи, Китай е на прага да се превърне в безспорна суперсила в науката и техниката - и това е наистина добра новина за всички останали. Може би, този страхотен прогрес ще окуражи мудните институции и ще засили надпреварата.

"Научните изследвания и разработки - фундаментални, експериментални и приложни - са горивото, което задвижва американския бизнес. Нашата способност да превръщаме фундаменталните и експериментални резултати от научните изследвания в практически приложения е легендарна", заяви Винтън Сърф (Vinton Cerf), член на NSB и един от бащите на Интернет. "Ние рискуваме нататъшния успех на американското предприемачество.”

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !