Изследване: Има връзка между расизма и глупостта

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2015 в 10:28 42548 32

Кредит www.ucanews.com

Изследване, публикувано в Psychological Science, на базата на множество проучвания категорично твърди, че колкото са по-ниски познавателните способности, т.е. колкото един човек е по-глупав, толкова е по-вероятно да бъде расист и нетолерантен.

Моделите, използвани от психолозите, водени от Гордън Ходсън (Gordon Hodson), прогнозират, че ефектът на по-ниските когнитивни способности е свързан с десни идеологии (социален консерватизъм, десен авторитаризъм) и ниски нива на комплексност в комуникацията с други групи.

Очевидно е, че познавателните (когнитивните) способности имат важни последствия за междуличностните отношения, но те досега бяха до голяма степен пренебрегвани като обяснение за предразсъдъците.

При анализ на две мащабни, национално представителни групи от 15 874 участници във Великобритания, психолозите са открили, че по-ниската обща интелигентност в детството прогнозира по-голямата склонност към расизъм в зряла възраст и този ефект се осъществява главно чрез консервативната идеология.

Вторичен анализ на набор от данни за САЩ потвърждава, че слабите умения за абстрактни разсъждения, предполагат склонност към хомофобски предразсъдъци, частично обвързани с авторитарност и ниски нива на комуникативност извън общността.

При всички анализи са взети като фактори нивото на образование и социално-икономическия статус.

Джордж Монбио (George Monbiot) обобщава в The Guardian:

На базата на извадка от няколко хиляди, при извършена корекция за фактори като образование и социално-икономически статус, новото изследване изглежда изключително убедително. Важно е, че то показва, че въпросната тенденция не възниква директно от ниската интелигентност, а от консервативните идеологии, към които хората с ниска интелигентност имат склонност. Консервативната идеология е "прекият път" от ниска интелигентност към расизъм. Хората с ниски познавателни способности са привлечени от "десни идеологии, които призовават за единство и ред" и "поддържат статуквото". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2015 в 18:58

Да си расист е нормално само в страни където съдебната система не работи ефективно. Иначе не.

17.11 2015 в 20:01

Данe ле Данчо... Лучше бы болгарский учил побольше. Быть расистом нормально, а толерастом как-то не очень.

За щастие се намират понякога и нормални хора.

13.11 2015 в 22:43

Тогава предпочитам да съм глупав...

13.11 2015 в 12:08

Преди всичкото, всеки, който иска да има обосновано мнение за статията, трябва да прочете оригинала на англ. и целият!Аз бил съм направил това нещо. Преди всичкото, хипотеза на изследоватилите предопредели и резултатат. Не са сравнивали хората с левите и дясни погледи. Само искали да докажат, че ако ти си със слаби когнитивни способности, вероятността да държиш на десни и консервативни идеологии по-голяма. Същото и с расизъм. Обаче въпросите са били провакативни и затова изледование няма доказателна научна сила, според мен.

Към г-н Квазар. Съгласен съм с Дан-чо почти по всичките точки освен предположението му че Израил взема някакво участие в помоща на ISIS. Чувал съм за някои хора, които след завършването сервиса им в ЦАХАЛ като редники заминали за ISIS, обаче това няма никаква връзка с политика на Израел в отношение на конфликта в Сирия. За всек здравомислящ човек е ясно, че не е в нашите интереси ISIS да завземе Сирия. Мисля че Асад за нас по-добър )))

12.11 2015 в 12:40

Нетолерантността и расизма не е признак на ниска интелигентност а признак че има страх и инстинкт за самосъхранение. Живей близо до някое гето със агресивни и силно криминогеннни общества и бъди толерантен и нерасист щото иначе нямало да си интелигентен :)
Глупаво е..

12.11 2015 в 08:39

Opasna ste stoka sitnog zuba. Pa I ovi kao pametniji međ vama su budale nadobudne, samonadeane. Bugari junaci!

12.11 2015 в 07:05

Квазар явно се е отбележил с доста ниска обща интелигентност в детството си.

11.11 2015 в 19:43

Налагането на възгледа, че хората с десни убеждения са глупави, е само по себе си дискриминация.

Тезата, че Х броя хора с десни убеждения са средностатистически по-глупави от Х броя хора с толерантни разбирания, е коварен вариант на по-горното. Тя не дава категорична оценка, но повишава опасността конкретен човек с десни убеждения да бъде третиран с предубеждение.

Въпросът не е дали хората имат леви или десни убеждения, а дали извършват дискриминация или не. Давам пример - мъжът А инстинктивно харесва даден тип женска красота, а мъжът Б - друг тип женска красота. Докато това са само лични преспочитания, всичко е наред. Но ако А и Б са жури в конкурс за красота и А даде невероятно ниска оценка на невероятно красива мулатка, само защото не е синеока светлокожа брюнетка - това вече е дискриминация.

11.11 2015 в 19:40

Квазар, много ми е лесно да ти отговоря. Не съм тръгнал да защитавам руснаците, но специално джихадистите от ИД са си патент на САЩ. Садамовите войници никога нямаше да останат без работа и да се влеят в ИД, ако САЩ и коалиция не докараха до това дередже Ирак и региона. Всичко тръгна от нападението срещу Ирак след 11 септември. Защо нападнаха Ирак а не Саудитска Арабия при положение,че тя финансира Ал Кайда още от едно време? Дори американските генерали не виждаха каква е логиката да се напада Ирак тогава. Работата е там, че Вашингтон работи с ислямските терористи от десетилетия, и Хилъри Клинтън си призна,че САЩ е създала Ал Кайда. Освен това всеки може да види снимките на Збигнев Бжежински с Осама Бин Ладен, тогава и той беше както се казва "умерен опозиционер". По същия начин през 2013-та сенатор Джон Маккейн се снимаше с Мохамад Нур говорител на сирийски клон на Ал Кайда - Ан Нусра. Друг с който се снимаше и го награждаваше е Абделхаким Белхадж който помагаше на САЩ срещу Кадафи и след това стана командир в ИД. В щабовете на ИД иракската армия залови американски и израелски съветници. Освен това няколко пъти свали британски и американски хеликоптери доставящи оръжие за ИД. Джиповете Тойота на ИД, на които са монтирани картечници също както на американската армия се оказа, че са доставени от американското и британското правителства. Защо ли нефтената инфраструктура на терористите си работеше съвсем изправно въпреки бомбардировките на САЩ? Печалбите им от петрола бяха по няколко милиона на седмица. Нека да погледнем и чеченците в ИД - ами чеченецът на най-висок пост в ИД беше Омар ал Шишани който се оказа......американски възпитаник. Като редовен войник в грузинската армия (Грузия е американски протекторат) в периода 2006 до 2010 г. той преминава специално военно обучение при американски спец части, и е бил определян като звезда. Още оттогава са си го харесали. Относно химическите оръжия на Асад, само не ми казвай,че щатите са се загрижили за справедливостта по света! Трябва ли да изброявам американските атаки с такива оръжия които са убили и осакатили милиони хора по света заради които все още се раждат уроди? Също така неколкократно са извършвали химически атаки над собственото си население. Освен това е известно, че Сирийската свободна армия е обучавана в използването на химически оръжия, и не е трудно да припишат използването им на Асад.

11.11 2015 в 18:48

То това и без научно изследване е ясно. Лесното заклеймяване и отричане на чуждото и непонато (чужд народ, раса, вид, сексуалност). Без дасе постарае да погледне от друга гледна точка, да помисли, ра разучи, има ли смисъл да мрази нещо, защото е различно от него самия е нежелание а размисъл. Същото важи за религиозните хора, вярващи сляпо че земята е създадена от бог, че няма еволюция, че видовете не си приличат и че ние нямаме сходни белези с маймуните, а сме създадени от кал... Липса на логика в случая. Така и расистите предпочитат да мразят някой защото принадлежи към различна раса, независимо дали чвен мрази бял, бял-жълт, жълт-черен. расизма няма цвят! Той е еднакво глупав за всички раси изпитващи омраза към друга раса заради това, че просто е друга раса.