Как да преживеем по-лесно изолацията? Ето пет съвета от астронавти

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 10:45 6711 0

Кредит pixabay

Хората в самоизолация може да се почувстват самотни, особено ако са свикнали да прекарват ежедневно много време с други хора. Но има една група специалисти, когато говорим за изолацията - астронавтите, обикалящи около Земята, заобиколени само от безвъздушното пространство, като това понякога може да продължи и цяла година. 

Така че сега е моментът да чуем експертите. Те споделят своя опит и съвети пред сайта Space.com. И когато си помислим, че те оцеляват месеци, ако не и години на борда на Международната космическа станция (МКС), то ние със сигурност трябва да се справим с няколко седмици изолация в домовете си.

Пеги Уитсън (Peggy Whitson)

"Всъщност е много лесно, но е много важно да можем да общуваме добре с хората с които сме, с които живеем", споделя какво е да си изолиран в космоса астронавтът Пеги Уитсън в интервю пред CBS.

През 2017 г. Уитсън поставя рекорд за прекарани най-много общо дни за годината и прекарани 665 дни на борда на МКС от всичките й мисии.

"Много хора опитват да работят от вкъщи и да гледат децата си вкъщи и да имат семейство вкъщи, така че става доста трудно", добавя Уитсън. "Но това е точно каквото правим на борда на МКС."

Уитсън разказва и как астронавтите на НАСА се подготвят за тази изолация.

"Всъщност обучаваме астронавтите си да подобрят тези свои умения, защото искаме всички да се разбират добре с другите на борда на МКС", разказва астронавтът. "Не си избираш екипажа, просто ще бъдеш там горе и трябва да намериш най-доброто във всяка ситуация."

А какво правиш, когато не можеш да излезеш навън?

"Аз бих вършила повече работа, отколкото съм планирала", обяснява Уитсън. "Кои са нещата, които бихте направили ако имахте повече време? Да четете? Или може би да пишете поезия и да рисувате? Кои са тези неща, които са стояли на заден план в главата ви?"

Анн МакКлейн (Anne McClain)

В скорошен пост в Twitter, астронавтът от НАСА Анн МакКлей споделя уменията, които всеки астронавт на агенцията трябва да научи в подготовката за мисия - т.нар. "Експедиционно поведение" или накратко ЕB (Expeditionary Behavior).

Според МакКлейн доброто ЕВ се свежда до това да говориш, така че да си правилно разбран и активно да слушаш. Трябва да се научиш да си лидер, подчертавайки "способностите на групата да върши задачите си, чрез положително влияние".

Астронавтите трябва да се научат как да се грижат и добре за себе си, "включително хигиената, разпределянето на времето и личните неща, сънят и поддържането на добро настроение".

"За да практикувате добро ЕВ живеейки в група, си помагайте, вместо да се съревновавате", обяснява МакКлейн. "Развивайте активно групата. Уважавайте ролите, отговорностите и трудовите задължения. Отчитайте направеното и поощрявайте свободно."

Скот Кели (Scott Kelly)

В публикация в Ню Йорк Таймс, ветеранът астронавт на НАСА Скот Кели също дава някои мъдри съвети за онези, които изпитват затруднения, оставайки вкъщи заради пандемията от коронавирус.

Стъпка 1: следвайте режим. "Ще откриете, че следването на план ще помогне на вас и семейството ви да се настроите към различна среда на работен и ежедневен живот".

Стъпка 2: не бързайте. "Живеейки в космоса, нарочно забавях темпото, защото знаех, че ще съм там за дълго време - точно както всички ние сме днес", съветва Кели. "Отделете време за забавни неща - аз се събирах с останалите от екипажа да гледаме филми, придружени от хапване и изгледах един след друг всички сезони на "Игра на тронове" и то два пъти."

Четете, свирете на музикални инструменти, водете си дневник и разбира се - мийте си ръцете, това са чудесни начини да останете здрави и спокойни, докато сте затворени вкъщи според Кели.

Крис Хедфилд (Chris Hadfield)

Канадският астронавт Крис Хедфилд също има няколко съвета, които да ни даде, във видео, качено на неговия YouTube канал миналия уикенд. 

Неговият съвет е да разгледаме ситуацията аналитично. Първо, да си представим реалните рискове за нас и близките ни, пред които сме изправени сега. След това да си намерим цел и да си поставим задачи.

"Когато разберем риска и мисията си, усещането за целта, за задълженията, тогава да действаме. Започнете да правите неща", съветва Хедфилд. 

"Никога не е имало по-добро време да се самоизолираме", смята Хедфилд. "Толкова много хора имат достъп до интернет, че имате всичко, което някога е написано, огромно познание, в ръцете си".

"Така че грижете се за себе си, грижете се за семейството си, грижете се за приятелите си, грижете се за кораба си", завършва астронавтът.

Бъз Олдрин (Buzz Aldrin)

Бъз Олдрин, вторият човек, стъпил на Луната, също споделя плановете си пред сайта Ars Technica.

На въпроса как ще се предпази по време на пандемията, Олдрин, който навърши 90 години през януари отговаря:

"Ще си седя на задника и ще заключа вратата."

Източник: Futurism - Surviving Isolation: A Lesson From 5 Astronauts

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !