Как да се справим с нарастващата тревожност, професионалното прегаряне и депресията на работното място

Европейски изследователи разработват онлайн инструменти, за да помогнат на малките и средните предприятия да подобрят психичното здраве на служителите

Андрю Дън/Horizon Последна промяна на 29 март 2023 в 00:02 2979 0

Доклад на Световната здравна организация

Кредит WHO guidelines on mental health at work

Косвените последици за икономиката от загубата на производителност и отсъствията от работа са значителни. Според глобалните оценки на Световната здравна организация всяка година загубите на производителност на работното място в резултат от депресия и тревожност възлизат на 1 трилион щатски долара (около 940 милиарда евро).

Попитайте някой, който работи в малък бизнес, как върви работата и въпросът може да предизвика смесени отговори. От една страна, работата в малка организация може да е забавна, вълнуваща и творческа. От друга, често е самотна, напрегната и стресираща.

За Ела Аренсман нещо в естеството на малките и средните предприятия (МСП) — без значение от отрасъла — прави техните служители уязвими, когато става въпрос за психичното и емоционалното им благополучие. За разлика от по-големите компании, в МСП често липсва специализирана подкрепа в тази област.

Малки фирми, големи изпитания

Аренсман е преподавател по обществено психично здраве в Университетския колеж в Корк, Ирландия, и координатор на финансирания от ЕС проект MENTUPP, който е започнал през 2020 г. и приключва в края на тази година. С партньори от цяла Европа инициативата прокарва пътя на нов подход, с който да помогне на МСП да се справят с проблемите с психичното здраве на работниците, включително с депресията.

„Надяваме се, че MENTUPP може да подпомогне психичното здраве на хората“, казва Аренсман. „Тогава може би ходът на депресията може да бъде обърнат.“

В ЕС има приблизително 23 милиона МСП — според определението това са предприятия, които имат по-малко от 250 служители и годишен оборот до 50 милиона евро. От строителни фирми и превозвачи до кафенета и фризьорски салони, те съставляват повече от 90 % от предприятията в ЕС.

В продължение на четири десетилетия Аренсман провежда международни проучвания върху самонараняването, самоубийствата, депресията, тревожността, наркотичната зависимост и свързаните с психичното здраве предразсъдъци на работното място.

Тя е свидетел на тенденцията на нарастване на тези проблеми, с които се сблъскват работещите, придружени от сериозни последствия за самите индивиди и обществото като цяло.

Депресията и тревожността са най-разпространените психични и емоционални смущения, срещани на работното място. Един от всеки пет работещи съобщава за лошо психично здраве.

Проблемът само се изостри от пандемията от COVID-19, избухнала през 2020 г. Като прибавим към това текущата криза с разходите за живот, причинена от високата инфлация, и в резултат се получава перфектната буря за психичното здраве.

Косвените последици за икономиката от загубата на производителност и отсъствията от работа са значителни. Според глобалните оценки на Световната здравна организация всяка година загубите на производителност на работното място в резултат от депресия и тревожност възлизат на 1 трилион щатски долара (около 940 милиарда евро).

На този мрачен фон ЕС насочва вниманието към интервенцията — точно там дава своя принос проектът MENTUPP.

Три уязвими сектора

Проектът предоставя безплатни онлайн ресурси за служителите на МСП. Целта е да се запълни празнина в подкрепата за благополучието в три отрасъла, в които се счита, че работещите са най-уязвими: строителство, здравеопазване и информационни технологии.

През 2019 г. Аренсман публикува проучване върху предизвиканите от работната среда рискови фактори, свързани със самоубийството. Оттогава нейна мисия става подобряването на подкрепата в тази област.

„Осъзнах, че трябва да свършим много повече работа предварително, преди хората да попаднат в тези суицидни кризи“, казва Аренсман.

Екипът на MENTUPP черпи вдъхновение от програмата за превенция на самоубийствата, разработена първоначално в Австралия, чиято цел е да помогне на строителните работници да разговарят откровено за тревожността, депресията и мислите за самоубийство.

През последното десетилетие Mates in Construction (MIC) предизвиква предразсъдъците, свързани с психичното здраве, и повишава осведомеността за техниките за подобряване на благополучието в този традиционно доминиран от мъже отрасъл, където е трудно да се предизвикат такива разговори.

Аренсман нарича това, което се прави, нещо „изключително“ за премахване на пречките и увеличаване на броя на работниците, които се обръщат за подкрепа.

Доклад от 2020 г. от MIC и Университета в Мелбърн констатира, че от въвеждането на програмата Mates процентът на самоубийствата сред строителните работници в Австралия намалява с почти 8 %, с което нивото им се приближава до средното за мъжкото население в много от австралийските щати.

Понастоящем Аренсман тества собствена система за онлайн подкрепа, разработена от проекта MENTUPP. Тя предлага стотици материали, основани на доказателства, като се започне от предложения за разговори относно освобождаването от свързаните с психичното здраве предразсъдъци на работното място до повишаване на благополучието на работещите в МСП.

Персонализирани съвети

В Барселона, Испания, д-р Беатриз Олая диагностицира подобни проблеми с психичното здраве при работещите в МСП.

„Когато отидохме в тези малки фирми, разбрахме, че потребността е огромна“, казва Олая, която е клиничен психолог. „Хората имат нужда от психична подкрепа и често не знаят как да я намерят.“

Тя координира финансиран от ЕС проект, наречен EMPOWER, който се занимава с проблеми, подобни на тези на MENTUPP, и който също е започнал през 2020 г. Продължаващ до средата на 2024 г., EMPOWER представлява платформа за електронно здраве, която включва уебсайт, приложение и онлайн видео- и текстови ресурси.

След като се регистрира в сайта или приложението, всяко лице попълва серия от въпросници, с чиято помощ екипът на проекта извлича данни за текущите нива на стреса, депресията, тревожността, рисковите фактори за съня и психо-социалното поведение.

След това системата EMPOWER създава серия от персонализирани съвети, които помагат на хората да се почувстват по-добре. Предлага се и подкрепа за тези в отпуск по болест, свързана с проблеми на психичното здраве.

Когато влиза в системата всеки ден, потребителят се подканва да посочи как се чувства, преди да бъде преведен през психични техники за повдигане на духа и поддържане на хората в добро състояние. Това включва упражнения за дишане и релаксиране плюс популярни ежедневни задачи за поставяне на цели за повишаване на мотивацията.

„Ако решите да тичате два пъти седмично, като насочите този нов навик към подобряване на настроението Ви, приложението Ви напомня и Ви възнаграждава“, казва Олая.

Някои от съветите се основават на когнитивно-поведенческата терапия, при която се придобиват умения за справяне с трудностите, като се фокусира върху това как мислите, убежденията и поведението засягат чувствата и действията.

Олая и екипът ѝ са разработили EMPOWER в сътрудничество с предприятия във Финландия, Полша, Испания и Обединеното кралство. Версиите на приложението на различни езици в момента се тестват с повече от 600 души в четирите държави.

„Искаме да покажем, че то е евтино и ефективно“, казва Олая.

Обнадеждаващи признаци

Що се отнася до MENTUPP, неговата система за подкрепа също включва приложение, а целият пакет в момента е в процес на изпитване. Резултатите трябва да са налице по-късно тази година.

Аренсман очаква след това системата да се подобри и прецизира допълнително, преди да може да бъде разпространена много по-широко. Като положителен предварителен признак тя припомня как малка ирландска строителна фирма, която използва пакета, е била в състояние да окаже по-добра подкрепа за психичното благополучие на един от работниците си.

„Казаха ни, че ако не са имали тези ресурси, нямало да могат да разпознаят предупредителните знаци“, казва Аренсман. „С тези ресурси са успели да разпознаят по-добре какво се случва и да се намесят.“

Отзивите от други потребители в държавите партньори на MENTUPP също са насърчителни. Аренсман се надява, че проектът в крайна сметка ще се окаже също толкова ефективен като Mates в Австралия за намаляване на самонаряването и самоубийствата и за повишаване на удовлетвореността от работата и на производителността.

„Все още не сме стигнали дотам, но се надяваме скоро да го направим“, казва тя.

Тази статия е публикувана за първи път в  Horizon, списанието за изследвания и иновации на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !