Как фалшивите новини в интернет ни манипулират?

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2018 в 11:06 13844 0

В момента, в който започнеш да използваш социалните мрежи, си бомбардиран от линкове към новини, акомпанирани от безкрайна тирада коментари.

Факт е че, че фалшивите новини се разпространяват онлайн по-бързо, отколкото истината. Затова е трудно да различиш бързо и точно реалността от измамата, разказва ABC Science.

Не вярвайте на всичко, което четете, чувате или виждате. Ето няколко често срещани начина, по които ни подвeждат в интернет:

Видео без конктекст

Всяка секунда в Youtube се качват почти 7 часа видеоматериал. Близо 95 милиона снимки и клипове се споделят в Instagram всеки ден. Това осигурява невероятно богат източник на материал, който да бъде използван за погрешни цели и бързо да стане популярен.

Проучване на Visual Social Media Lab сочи, че около 30% от снимките онлайн, за които се мисли, че са манипулирани, всъщност не са - просто са представени извън контекст.

Пример за това е видео, което се разпространи по време на операцията по eвакуирането на 12-те момчета футболисти и треньора им, които бяха блокирани в наводнена пещера в Тайланд. На клипа, станал хит в социалните мрежи, се вижда как водолаз се провира през невероятно тесен процеп.

Кадрите обаче са част от друг клип, заснет през 2012 г., който показва гмуркач от Уисконсин, САЩ.

Фалшиви жертви и профил на извършителя

След голяма трагедия може да видите колажи от снимки на хора, за които се твърди, че са изчезнали. Тези колажи обикновено се разпространяват във Facebook с призив за по-голямо споделяне.

Някои от тях обаче са измама. 12-годишна ученичка от Мелбърн, Англия, е била включена в подобен колаж след самоубийствения атентат на концерта на Ариана Гранде в Манчестър, при който загинаха 22 души.

Извършителят също може да се сдобие с фалшив профил. След като беше идентифициран заподозреният за стрелбата в гимназия в Санта Фе, Тексас, която взе 10 жертви, във Facebook се разпространи профил на извършителя.

Някои го описаха като привърженик на Тръмп, други го свързаха с антифашистки движения.

Манипулация на снимки, видео и звук

През последните няколко години инструментите за обработка на видео и звук се усъвършенстваха, давайки възможност да бъдат създадени т. нар. "дълбоки лъжи":

PR кампании и сатира

Видяхте ли видеото от охранителната камера, заснела как двама скейтбордисти предотвратяват въоръжен грабеж:

Клипът обаче е създаден за PR кампания.

Големи медии като The Onion и The Betoota Advocate ежедневно публикуват сатира, която лесно може да бъде сбъркана с реални новини.

През 2016 г. хумористичният сайт World News Daily Report публикува репортаж, който съобщава за полицейска операция за спасяването на животни от "бордей с коали". Австралийските власти бяха принудени да излязат с изявление, в което категорично отричат твърденията в статията.

Фалшиви новини

Вместо да се фокусират върху хумора и рекламата, "класическите" фалшиви новини обикновено се разпространяват в социалните мрежи и са част от дезинформационна кампания.

Един от най-известните сайтове за конспиративни теории InfoWars имаше широка публика преди да бъде ограничен в по-големите социални платформи.

Управляван от крайнодесния Алекс Джоунс, сайтът публикува истории, в които се твърди, че стрелбата в началното училище в малкото градче Нютаун, Кънектикът, при която загинаха 20 деца, е била изсценирана.

InfoWars публикува също статития, според която атентът по време на маратона в Бостън, взел 3 жертви, е измама, изиграна от актьори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !