Кинозлодеите са предимно с кожни проблеми, показва проучване

Антония Петрова Последна промяна на 08 април 2017 в 13:00 5874 0

Дарт Вейдър от "Return of the Jedi"; Снимка: Lucasfilm

Често "лошите" във филмите се разпознават само като се погледне кожата им - било то тъмни кръгове около очите или множество белези. Дерматолози обясняват, че именно тенденцията в Холивуд на лошите да бъдат давани кожни проблеми, вероятно насажда стереотип в обществото срещу хората с реални кожни болести.

В ново проучване, оповестено от Live Science, изследователи анализират дерматологични проблеми в 10 класически филми за злодеи и ги сравняват с 10 филми за герои. Те откриват, че 60% от лошите характери имат забележими дерматологични белези, докато при нито един от героите не се забелязват такива.

Използването на кожните белези за контрастиране между добрия и лошия характер във филмите "вероятно допринася за тенденция към предразсъдъци в нашето общество, насочени срещу хората с кожни болести", отбелязват учени от медицинския клон в Галвестън на Университета в Тексас в своето проучване, публикувано в списание JAMA Dermatology.

Кинотворците обичат да дават на злодеите проблеми с кожата още от времето на немите филми, коментират изследователите. В наши дни, американската Национална организация за албинизъм и хипопигментация протестира за използването на албиноси за филмови злодеи, като например този в "Шифърът на Леонардо" от 2006 г.

В проучването си изследователите използват филми от класацията на стоте най-големи герои и злодеи на Американския филмов институт. Най-лошите в класацията са Ханибал Лектър ("Мълчанието на агнетата", 1991 г.), Дарт Вейдър ("Империята отвръща на удара", 1980 г.), Кралицата ("Снежанка и седемте джуджета", 1937 г.), Реган Макнийл ("Екзорсистът", 1973 г.) и Лошата вещица от Запад ("Магьосникът от Оз", 1939 г.). Най-добрите са Атикъс Финч ("Да убиеш присмехулник", 1962 г.), Индиана Джоунс ("Похитителите на изчезналия кивот", 1981 г.), Джеймс Бонд ("Д-р Но", 1962 г.) и Роки ("Роки", 1976 г.).

Изследователите са открили следните дерматологични състояния сред злодеите:

Алопеция ареата (Alopecia areata) или олисяване - при трима злодеи

Околоочна хиперпигментация или тъмни кръгове около очите - при трима злодеи

Дълбоки бръчки по лицето - при двама злодеи

Множество лицеви белези - при двама злодеи

Брадавици по лицето (Verruca vulgaris) - при двама злодеи

Ринофима (Rhinophyma) или задебелена кожа на носа - при един злодей

Въпреки леките лицеви белези при двама от водещите десет герои, нито един от тях не е имал значителни дерматологични признаци. Нито един от водещите десет злодеи няма албинизъм, но предишно проучване е регистрирало, че в 68 филма, произведени между 1960 и 2006 г., има характер "зъл албинос".

"Резултатите от проучването показват, че тенденцията в Холивуд е да се предава на кожните болести зъл контекст, като последиците от това се простират далеч отвъд киносалоните" и допринасят за погрешното разбиране на дермотологичните проблеми сред масовата публика, отбелязват учените.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !