Китай опитва да цензурира информацията за коронавируса, публикувана онлайн

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 31 януари 2020 в 09:43 4716 0

Кредит pixabay

В Китай осем души са арестувани за "разпространение на слухове" онлайн за епидемията от новия коронавирус, потвърждава държавно издание. Според непотвърдени данни, броят на хората, попаднали зад решетките по същото обвинение може би е много по-голям. 

И докато спирането на разпространението на фалшива информация за коронавируса е ключова стъпка за овладяване на епидемията, не е ясно дали арестуваните наистина са разпространявали фалшиви новини или просто са споделили неща, които китайското правителство не одобрява.

В началото на януари властите арестуват осем жители на Ухан за "публикуване или разпространяване на фалшива информация в интернет без проверка". След това правителството издава предупреждение, че всеки използвал социалните медии, за да сподели информация относно коронавируса, получена от друго място освен държавна медия или организация, е заплашен от между три и седем години затвор.

Оказва се обаче, че осмината първоначално задържани са лекари, работещи по овладяването на коронавируса, което навежда на мисълта, че е по-вероятно Китай да опитва да спре разпространението на всякаква информация, непреминала одобрение, а не само фалшиви новини.

Това не е единственото доказателство, че Китай използва законите срещу разпространението на слухове, за да контролира разпространението на информацията за коронавируса.

На 29 януари China Digital Times, уебсайт от Калифорния, фокусиран върху Китай, получава и публикува съобщение, за което твърди, че китайските власти са разпространили по националните медии. 

В него правителството нарежда всички, които са го получили, да изтрият конкретна статия, написана от държавното седмично новинарско списание Sanlian Life Week, което изследва как участието на Световната Здравна Организация (СЗО) в епидемията от коронавируса може да повлияе на икономиката на Китай. 

В статията се правят предположения за развитието на икономиката, базирани на икономическите данни за епидемията от SARS от 2003 г. при обявяването й за глобална заплаха за здравето. В статията, епидемията от коронавируса се нарича "пневмония".

"Когато СЗО е напълно въвлечена, това означава, че епидемията от пневмония ще ескалира като международно събитие", пишат Sanlian, основавайки се на архивите на преведената статия. "Влиянието върху китайската икономика ще стане дори по-неконтролируемо и целта да се удвои китайската икономика през 2020 ще стане трудна за постигане."

Въпреки, че не е сигурно дали статията е лишена от фактически грешки, изглежда доста задълбочена и подплатена с данни, които могат да бъдат проверени. Разглеждат се и по-неблагоприятните изходи за Китай в борбата с епидемията. Но изглежда що се отнася до китайското правителство, няма място за подобни анализи в онлайн пространството. 

Може би най-странната част от опитите на Китай да контролира информацията за коронавируса е фактът, че самите те лъжат за епидемията. 

На 27 януари например, представител на правителството и държавна медия разпространяват снимки, които твърдят, че са на бързо построената болница за борба с коронавируса, но се оказва, че това е жилищна сграда в Циндао.

Изглежда единствените слухове, срещу които Китай няма нищо против, са тези, които представят реакцията им в ситуацията на застрашително нарастващата епидемия, като позитивна и адекватна.

Източник: Futurism - CHINA IS ARRESTING PEOPLE FOR WRITING ABOUT CORONAVIRUS ONLINE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !