Симптомите на коронавируса са изяснени в най-голямото изследване на вируса досега

Ваня Милева Последна промяна на 31 януари 2020 в 09:00 17760 1

Кредит Pixabay

Наскоро публикувана статия в престижното списание The Lancet предлага най-задълбочената информация досега за клиничните характеристики на бързо разпространяващия се нов коронавирус.

Проучването изследва 99 от най-ранните открити случаи, описвайки най-честите симптоми, както и типовете пациенти, които най-вероятно ще се заразят с вируса.

След вълната от необясними случаи на вирусна пневмония в китайския град Ухан през декември 2019 г. бе открит нов коронавирус. Обозначен като 2019-nCoV, вирусът се разпространява бързо. Към 29 януари 2020 г. той се е разпространил в 20 държави с над 6000 потвърдени и 133 смъртни случая.

Учените работят усилено, за да разберат характеристиките на този нов вирус. Въпреки че принадлежи към едно и също общо семейство от вируси, отговорни за епидемията от SARS или на български ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS), неговите уникални свойства все още са неясни. Новото проучване представя най-изчерпателното клинично описание на вируса, публикувано досега, обхващащо 99 пациенти, приети с вируса в местна болница в Ухан.

Проучването разкрива, че средната възраст на заразените пациенти е 55, а по-голямата част (68 процента) са мъже. Половината от изследваните пациенти страдат от хронично заболяване, а 49 процента имат пряка връзка с пазара за храни, за който се подозира, че е източникът на вируса.

Симптоматично повечето пациенти проявяват повишена температура и/или кашлица. Това са двата най-изявените и чести симптоми, наблюдавани при вируса. Други симптоми при някои пациенти, включват затруднено дишане, мускулни болки и главоболие.

Коментирайки по-рано проучване на клиничните характеристики на този нов вирус, Пол Хънтър (Paul Hunter) от Университета в Източна Англия отбеляза, че има ключови разлики в симптомите между този коронавирус и неговия прословут партньор, ТОРС.

„Това, което ясно се вижда е, че клиничните особености и епидемиологията на неотдавнашното огнище са много подобни на ТОРС с една голяма разлика - относителната липса на симптоми на горните дихателни пътища като хрема, болки в гърлото и кихане в сравнение с наблюдаваното при ТОРС", отбелязва Хънтър. „Това е много важно, тъй като кихането и хремите са основен начин за разпространяване на инфекцията между хората“.

До края на изследването, 25 януари, само 11 пациенти са починали от вируса, а 31 са се възстановили и са били изписани. Учените, извършили този нов анализ, съобщават, че повечето починали пациенти са били на възраст над 60 години с тежки медицински състояния. Починалите пациенти умират предимно от синдром на остър респираторен дистрес или ARDS, критична форма на дихателна недостатъчност.

Докато смъртността в тази изследвана кохорта е около 11 процента, учените казват, че някои пациенти, които в момента са хоспитализирани, все още могат да се поддадат на вируса. Отбелязва се също, че този висок процент на смъртност се дължи само на тежки хоспитализирани случаи и не е показателен за общата вирулентност на вируса в реалния свят.

Един от по-забележимите факти, показани в проучването, е склонността на вируса да е с по-висок риск от инфекция за мъже, а не за жени. Това прилича на една от по-странните черти, наблюдавани при по-ранните огнища на ТОРС и МЕР.

"Намалената чувствителност на жените към вирусни инфекции може да се дължи на защитата от Х хромозомата и половите хормони, които играят важна роля за вродения и адаптивен имунитет", предполагат учените в новото проучване.

Най-важният извод от този анализ, твърдят учените, е, че по-възрастните мъже с хронични заболявания са най-застрашени от новия коронавирус.

Разбира се, огнището е все още динамична и бързо развиваща се глобална застрашаваща ситуация с различни въпроси, които все още нямат отговори. Особено неясно е как точно може да заразява вирусът и дали го прави, ​​когато носителят е все още няма симптоми.

 Инфографика, изобразяваща етапите на вирусна инфекция в едно изследвано семейство

Друго наскоро публикувано проучване на случая в The Lancet описва как вирусът е заразил цяло семейство в началото на януари. Освен че се проверява предаването от човек на човек, случаят предполага, че е възможно безсимптомно предаване на вируса. Едно 10-годишно дете в семейството е диагностицирано с вируса, докато неочаквано остава напълно без никакви симптоми. Докато в миналото са били откривани асимптоматични случаи на SARS, то при заразените с новия коронавирус те са много редки.

„Тъй като асимптоматичната инфекция изглежда възможна, контролът върху епидемията ще разчита и на изолиране на пациентите, проследяване и поставяне под карантина възможно най-рано, обучение на обществеността както за храненето, така и за личната хигиена, и осигуряване на спазването на контрола на инфекциите от страна на здравните работници“, заяви Kuok-Юнг Юен (Kwok-Yung Yuen), водещ изследовател по казуса за семейния случай.

Справка:

Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study, Prof Nanshan Chen, Prof Min Zhou, Xuan Dong, Prof Jieming Qu, Fengyun Gong, Yang Han, et al. January 30, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30211-7, The Lancet.

A familial cluster of pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus indicating person-to-person transmission: a study of a family cluster, Jasper Fuk-Woo Chan, Shuofeng Yuan, Kin-Hang Kok, Kelvin Kai-Wang To, Hin Chu, Jin Yang, et al., January 24, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30154-9, The Lancet.

Източник: Coronavirus symptoms clarified in largest study of virus so far, NewAtlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

1

Emil Borisov

03.02 2020 в 18:59

Заради тия изроди ние ли че умрем штото ядат гнусоти помярии те