Кои са новите лица на науката? Запознайте се с победителите във FameLab All Stars 2021

Колега от НаукаOFFNews също стъпи на почетната стълбичка

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 май 2021 в 09:19 2374 0

Кредит Таня Панорова

Софийският фестивал на науката 2021 завърши с вълнуващия финал на състезанието за популярна наука Лаборатория за слава - FameLab All Stars. 

Изданието на конкурса, в който млади учени представят тема от своята област за 3 минути отбеляза своето 15-то издание, което е и последно за формата в България под ръководството на Британски съвет.

Дванадесетимата финалисти, участвали и предишни години, преминаха през майсторски клас, ръководен от Далас Кембъл - едно от най-известните лица на популярната наука от Обединеното кралство.

На сцената своето невероятно научно шоу представиха Александър Атемин - биолог, Божидар Стефанов - химик, Веселин Русинов - програмист, Златина Димитрова - химик, Ивайла Сопотенска - хранителен технолог, Ивайло Недялков - физик, Марина Маринова - математик, Наско Стаменов - химик, Никола Каравасилев - физик, Пламен Иванов - физик, Ралица Манчева - физик и Тома Щилиянов - ветеринарен лекар.

Сцената видя изливане на вода и пясък, кандидат за конкурса "Мокра фанелка", разширяване на вселени, стойка на глава, физически рап, истинска принцеса, летящи молекули, антибиотици супер-герои и много красиви послания да не спираме да търсим и учим.

Докато журито се бореше с най-тежкото решение на вечерта, учените ни показаха едно от упражненията на комуникаторите на науката и развиваха кратки научни теми с произволни думи, зададени от публиката. В крайна сметка само експертите могат да обвържат катамаран, ауспух, шах, русалка и тредафил в смислени и забавни научни твърдения.

Всички участници получиха специални награди от ИК "Жанет" и издателство "АзБуки".

Съюзът на учените отличи 6-ма от финалистите, които получиха абонамент за списанието за 2021 г.

Специалната награда на Аурубис получиха по изключение двама от финалистите - Александър Атемин за вълнуващия му разказ за гените, хромозомите и промените в света на биологията и Ивайла Сопотенска, която обвърза авокадото, разваления кашкавал и ваксините в една история за консервирането на храните.

Наградата на публиката, която гласува онлайн, получи Веселин Русинов за умелото представяне на "копаенето" на биткойни с помощта на мотика.

Журито на конкурса беше изправено пред тежък избор, след забавните, пълни с чиста и достоверна наука, представяния на участниците.

Те отличиха на трето място в конкурса инж. Ивайла Сопотенска, хранителен технолог и докторант в Университета по хранителни технологии - Пловдив и наш колега редактор в НаукаOFFNews и OFFNews. Тя посвети наградата си на всички останали феймлабъри, които не са стъпвали на стълбичката, или така нареченият между тях "кръг FailLab"

Второто място зае Пламен Иванов, докторант в Университета в Оксфорд, който ни преведе през историята на науката и доказа, че понякога упорството и съмнението са най-добрият съветник на ученият.

Големият победител на вечерта беше Божидар Стефанов, познат на публиката като д-р Бо, доктор от Университета в Упсала, Швеция, главен асистент в Техническия университет - София. С много енергия и светеща кофа той ни представия своята работа по разработването на самопочистващи се прозорци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !