Конференция с участието на учени от БАН разгледа историята на Монтана

Катя Димитрова Последна промяна на 21 юни 2016 в 10:00 2649 0

Кредит http://www.bas.b

Конференция „Oт Montana до Mонтана: един град между древността и настоящето” се проведе на 17 юни 2016 г. в Монтана. Форумът бе посветен на 125-годишнината от обявяването на градския статут на Монтана.

Член-кореспондент Димитър Димитров, съветник на Председателя на БАН, акад. Ячко Иванов от БАН, проф. Александър Костов, директор на Института за балканистика с Център по тракология – БАН, доц. Борислав Великов, представител на съвета на настоятелите на БАН и Златко Живков, кмет на Монтана, приветстваха участниците в конференцията.

„Античност и Средновековие“ и „Модерна и съвременна епоха“ бяха темите, които обсъдиха участниците по време на научния форум. Учени от БАН, местни историци и археолози представиха с доклади моменти от историята на града, от древността до сега. Конференцията бе съпътствана от изложба със стари снимки и материали за историята на града, който носи старото си римско име.

Младите учени от Института за балканистика с Център по тракология – БАН главни асистенти Пламен Петков, Калин Стоев, Георги Димов и Маргарита Добрева говориха за военно-политическата история на трибалите през IV в. пр. Хр., Монтана и нейната област през римската епоха: история и военно-политическо значение, Монтана и регио Монтанезиум през късната Античност и ранното Средновековие - тенденции и промени и ежедневието в монтанския край от 40-те до 70-те години на XIX век.

Идеята за създаването на Регионален научен център в Монтана и неговата роля за региона, в посока среща на образованието и научните новости с бизнеса, беше дискутирана по време на форума.

Това е втората инициатива на Регионалия академичен център – БАН, създаден с идеята да бъде място за срещи на учени и местната власт, местния бизнес и работещите в образованието, да се дискутират национални и регионални проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !