Креационист ще вземе проби от Гранд Каньон, за да докаже Потопа

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 юли 2017 в 09:53 9903 1

Кредит Pinterest

Гранд Каньон.

През май ви съобщихме за нещо доста странно - креационист се опитва да съди властите, управляващи Гранд Каньон, защото не са му позволи да отиде и да вземе проби.

Квалифициран геолог, който вярва, че планетата е на по-малко от 10000 години, е наистина оксиморон и това бе причината да се отхвърли желанието му да изнесе, за да изследва скални образци.

Д-р Андрю Снелинг (Andrew Snelling) е "нещо като физик, който смята, че гравитацията е митологична" , пише IFLScience.

Сега изданието съобщи "с натежало сърце" актуална информация за тази история. Ръководството на Националния парк се огъна пред исканията за извличане на проби от 1.84 млрд-годишния Гранд каньон и като резултат, отпадна делото, заведено от Снелинг.

Това е доста странна победа за организацията "Answers in Genesis" (Отговори в Битие), ръководена от Кен Хам (Ken Ham) - човекът, построил музей, изобразяващ хора, съжителстващи с различни хищни динозаври, отдавна смята, че Гранд Каньон трябва да бъде прекрасна витрина на библейския разказ за създаването на Земята.

През май Снелинг започва дело срещу управата на парка и Министерството на вътрешните работи на САЩ, което администрира програмата за националните паркове, защото не му издават разрешително за събиране на 50 до 60 големи колкото юмрук камъни. 

Древните фосили запазени в скалните пластове на Гранд каньон варират от матове водорасли и микрофосили от времето на докамбрия преди 1200 - 740 милиона години до множество фосили от палеозойската ера преди 525-270 милиона години. Фосили на динозаври няма - скалите на каньона са по-стари от най-старите известни динозаври. Източник: Pinterest

Неговите опити да съди федералното правителство бяха направени под претекст за религиозна дискриминация, според които на Снелинг не е било позволено да извършва изследвания заради вярата му.

Нещата са по-сложни. Академични изследвания наистина са позволени в Гранд каньон, но тъй като мястото е от такова огромно научно значение, е ограничено до няколко избрани учени, които да използват образци, взети за сериозни научни изследвания. Всички изследвания в националния парк са ограничени, особено ако се изисква да се изнася материал. 

Снелинг е водил лекции по безброй поводи за това как Библията е вярна буквално и как Големият каньон е доказателство, че Ноевият ковчег и Потопът наистина са се случили. Въпреки че точните мотиви, които стоят зад проекта му Гранд Каньон никога не са били изрично посочени, ясно е за какво ще се опита да използва пробите.

Може би изведнъж ще разкрие, че всички геолози по света са грешили и че креационистите са били прави през цялото време. Това означава, че Снелинг ще погуби тези проби и ще повреди едно от най-значимите и красиви природни чудеса на света без никакви основания.

Това бе причината властите на националния парк да не му позволяват да извърши работата си. Защото позволението за събиране на проби ще даде на креационизма научна легитимност, нещо, което той със сигурност не заслужава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

02.07 2017 в 15:36

Причината да му откажат е не че е креационист и не че би получил "научна легитимност" (това не е възможно), а че няма смислена теза, даже в рамките на креационизма, която да провери с геоложки изследвания там. За сметка на това съществува обоснованото подозрение че ще използва наложените му ограничения (каквито има за всички изследователи там) за хленч по медиите и ще вкара администрацията на парка в обяснителен режим.