Креационист ще съди Гранд Каньон

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 май 2017 в 06:31 14431 4

Кредит WallpaperSafari

Гранд Каньон е кошмар за крeационистите. Не че няма наука, която да доказва, че светът е на около 4,5 милиарда години, но и тази известна природна забележителност на 1,84 милиарда години е огромен геоложки шамар в лицето за тези, които са убедени в противното.

Независимо от това организацията "Answers in Genesis" (Отговори в Битие), ръководена от Кен Хам (Ken Ham) - човекът, построил музей, изобразяващ хора, съжителстващи с различни хищни динозаври, отдавна смята, че Гранд Каньон трябва да бъде прекрасна витрина на библейския разказ за създаването на Земята.

Един от неговите най-добри сътрудници, Андрю Снелинг (Andrew Snelling), се опитва да събере скални проби от този национален парк и след като е възпрепятстван да направи това, решава да съди управата на Гранд Каньон.

Андрю Снелинг е всъщност учен, има докторска степен по геология от Университета в Сидни и е публикувал изследвания в рецензирани научни списания. Но по неясни причини също така е пламенен креационист, привърженик на идеята за "младата Земя", пише Atlantic.

"Големият каньон наистина осигурява свидетелство за библейския разказ за историята на Земята"

Това провъзгласява в 35-минутна лекция в YouTube Андрю Снелинг. 

Да си едновременно учен и креационист е изключително трудно. Да вярваш, че светът е само на няколко хиляди години, че хората са се появили по магически начин и еволюцията на Дарвин е пълна глупост, е в пряко противоречие с почти всяка една научна област.

Геолог, който е и креационист обаче, е пример за когнитивен дисонанс пар екселанс. Всичко, което се преподава в геоложката наука опровергава всеки аспект на креационизма толкова старателно, че просто трябва да се избере една страна - не може да си на страната и на двете. Това е все едно един физик да смята гравитацията за митология.

В Гранд Каньон, където геолозите виждат скални пластове на милиарди години, издълбани от постоянния поток вода, привържениците на "младата Земя" виждат седименти, отложени от потопа на Ной. 

Това е историята, разказвана на религиозни рафтинг пътувания, в които Снелинг работи като водач.

Геологията разказва най-невероятните истории на естествената история - креационизмът е далеч по-малко ефектна приказка. Източник: wallup.net/ Landscape & Nature Wallpapers

Съдебен спор

Миналата седмица Снелинг започва дело срещу управата на парка и Министерството на вътрешните работи на САЩ, което администрира програмата за националните паркове, защото не му издават разрешително за събиране на 50 до 60 големи колкото юмрук камъни. Всички изследвания в националния парк са ограничени, особено ако се изисква да се изнася материал. А Гранд Каньон е домакин на 80 изследователски проекта на година, като се започне от археология до проследяване на пъстървата.

Християнската правна организация "Алианс защитата на свободата" започва делото от името на Снелинг за предполагаема дискриминация от страна на парка.

Както бе съобщено от Atlantic, администраторите на Големия каньон са потърсили помощта на трима висококвалифицирани геолози, за да разгледат иска на Снелинг. Според един от тях споменатите скали могат да се намерят на друго място, а и тримата определиха работата на Снелинг като необоснована научно - критерий, който паркът също използва за оценка на предложенията.

Снелинг не разкрива своята принадлежност към "Answers in Genesis", нито пък изрично заявява, че иска да докаже, че Големият каньон е млад в първоначалната си молба за разрешение, но проверяващите знаят репутацията му.

Някои твърдят, че трябва да му се даде шанс да събере образци, за да не бъде управата на парка обвинена в цензура. Няма абсолютно никакъв шанс неговият анализ на скалите да опровергае всичко, което знаем за Земята, така че това може да не е толкова лоша идея.

Вероятно опасението, че работата в Големия каньон ще даде на креационистите легитимност, е довело до отхвърлянето на молбата на Снелинг.

"Учените не трябва да бъдат принуждавани да променят своите вярвания, за да съответстват на вярванията на правителството, за да извършват своите изследвания", пишат в изявление от "Answers in Genesis". Естествено, не е държавна политика всеки да трябва да приема геоложките факти. Но никой уважаван геолог не може да бъде креационист.

Всеки има право да вярва на всичко, което иска. Но в науката едно нещо е вярно, независимо дали вярвате в него или не.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

4

yoghurt

22.05 2017 в 15:26

Алекс, Управдава, управдава. Ожасно странну е, нали :D ... Иначе, извън шегата, ето пак - буквално се разбират символите в Библията. Нима ще позволиш така да осакатиш понятията, да им отнемеш от красотата? Но никой няма да открие нищо ако сам не потърси. В днешно време учените мислят, че знаят всичко и всичко е ясно, което е много подобно на хора като американеца от статията. Своего рода фанатизъм, а всъщност научният метод се корени в християнското смирение, това не ти да казваш на света какъв е, а да слушаш и да гледаш с голяма любов.

8005

2

Alexander Tsankov

22.05 2017 в 11:23

Това, че библията управдава Еволюцията, за първи го чувам. :D
Разбира се, говорил съм и с умни християни, които приемат библията за абстракция, а посоченото там време за условност, която е продължила ужасно дълго време, което е някак си приемливо, обаче глупости като подкрепа на Еволюцията, не съм чувал. Най-малкото, защото Богът, за който говориш, е създал хората по свой образ и подобие и ако ние наистина сме еволюирали за милиони години, спокойно можем да си представим Бог като примитивно маймуноподобно същество. Толкова е нелепо това, което говориш.
От друга страна, дори и това, което кзваш, да има някакъв реален смисъл, за човек, който е наясно с библейското мислене и библейското тълкувание, то в статията ясно се посочва една група от хора - креационистите, която все повече е ясно ситуирана в САЩ, като хора, които правят реконструкции на Арката на Ной в реални размери. С това искам кажа, че човекът не генерализира, а ситуира една група в пространството.

11300

1

yoghurt

22.05 2017 в 10:38

Приятелю, ти продължаваш смело да следваш убеждението си в статиите които пишеш, което е хубаво, но да пишеш неприемливо оцветени статии поради слабо познание на вярата си е пропагандиране на невежество, на НЕука. Освен маргинални секти или отделни индивиди като въпросния американец, никой в православието не мисли че света е на 5000 години. Това е съзнателна промивка на мозъците от хора които не са вярващи, но претендират да знаят в какво точно вярваме. Те ще ти кажат също, че ние вярваме в някакъв дядо в облаците. Еми сори, не.

Иначе дори няма да ти казвам защо в Библията е обоснована еволюцията, понеже ти сам би го открил лесно като умен човек, ако седнеш, разбира се. Но не мога да се начудя на буквалното четене на символи от умни хора.
поздрави, благодаря за хубавите статии, все пак нека не бъдат толкова едностранчиви ако може...