Легендарният Минамото Но Таметомо - първият самурай, извършил сепуку

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2023 в 00:01 2388 0

Легендарният Минамото Но Таметомо - първият самурай, извършил сепуку
Вляво: Минамото но Таметомо - Кредит: koei.wikia.com - Вдясно: Боен екран на Хоген но ран - Кредит: Public domain

Древната история на сепуку е неясна и е трудно да се проследи началото на самоубийствения ритуал. Изглежда обаче, че първите записани свидетелства за сепуку са се случили на бойното поле като средство за бягство.

Заловени от врага си, древните японски воини предпочитали да се самоубият, вместо да бъдат екзекутирани чрез обезглавяване или разпъване на кръст.

Първият самурай, който се самоубива, като си прерязва корема, е Минамото но Таметомо (1139-1170 г.). Известен като могъщ стрелец с лък, който веднъж потопил цял кораб на клана Тайра само с една стрела, легендарният самурай Таметомо избрал да извърши сепуку.

Сепуку е ритуална форма на самоубийство в японското общество.

Много хора в западния свят смятат, че това е ужасен и варварски акт. Според японския начин на мислене обаче сепуку ("прерязване на корема") означава почетна смърт, която е по-желана от безполезен живот в срам.

От самурая се е очаквало да проявява безразсъдна смелост, справедливост, почит към боговете и щедрост към по-слабите. В основата на цялото обучение на самураите стоял "Кодексът Бушидо", строгото верую - "Пътят на воина".

Умирането с честна смърт се смятало за по-важно от дългия живот. Според древните японски стандарти нямало нищо страхливо в самоубийството.

Все пак историците смятат, че древните японци са научили за сепуку от китайците. Тъй като за сепуку е необходим меч, а производството на мечове започва в Япония едва през II в. пр.н.е., малко вероятно е коренното население на Джомон да е практикувало този вид ритуал за самоубийство. Периодът Джомон е най-ранната епоха от японската история, която започва около 14 500 г. преди н. е.

Древните китайски източници, като например "Летописите на Лу Бувей", сборник с китайска история, написан през III в. пр.н.е., съдържат много истории, описващи хора, които са се самоубили с меч.

Легендарният Минамото Но Таметомо - първият самурай, извършил сепукуСамураят Минамото но Таметомо с лък. Кредит: Public domain

В един древен китайски текст се описват някои от първите известни разкази за прерязване на корема:

"Армията на Ди пристигнала и намерила херцог И в Ронгзе, където го убили. Изядоха цялата му плът, като спасиха само черния му дроб. Когато пристигнал у дома, Хон Ян докладвал за мисията си... свършил, извикал към небето и се просълзил, спирайки едва след като цялата тъга се изцедила от него. После казал: "Твоят слуга моли да ти послужи за връхна дреха", и се самоубил, като разрязал корема си и сложил в него черния дроб на херцог И." (Летописите на Лу Бувей)

Сведенията за сепуку се разпространяват и древните японци възприемат ритуала за самоубийство. Минамото но Таметомо служи на страната на бившия император Сутоку по време на въстанието Хоген (28 юли - 16 август 1156 г.) - конфликт между Сутоку и неговия по-малък брат, управляващия император Го-Ширакава. Самураят Минамото но Таметомо предлага стратегия за нападение срещу армията на император Го-Ширакава.

За съжаление Сутоку пренебрегва този план и въстанието се проваля. Наказанията на спечелилата страна били жестоки и всички бунтовници на Минамото били екзекутирани чрез обезглавяване.

Самураят Минамото но Таметомо бил наказан с прерязване на сухожилията на ръката му с лъка. Враговете му пощадили живота му и той бил изпратен в изгнание. Няколко години по-късно отмъстителният Минамото но Таметомо отново се сблъсква с врага си в северната част на Хоншу и изстрелва стрела, която унищожава кораб на клана Тайра.

Прогонване на демоните, от поредицата Тридесет и шест призрака. 9,25" x 14,25". Печатът изобразява Минамото но Таметомо, който прогонва демони. Японски: 源为朝. Кредит: PICRYL - Public Domain

В книгата си "Самураите: мечове, шогуни и сепуку" авторът Бен Хъбард пише, че "този особено добре прицелен и вероятно болезнен последен изстрел е преминал през двете страни на лодката, пълна със самураи от клана тайра, и я потапя. В крайна сметка обаче тайрите хванали Таметомо в капан в една къща, където той разрязал корема си, докато стоял с гръб към една колона. Макар че по този начин Таметомо получава съмнителното признание за първото регистрирано самоубийство сепуку, по време на последвалата война Генпей се случват още такива. "

В днешно време все още се съобщава за случаи на хора, извършили сепуку - последният и широко известен случай на сепуку е от ноември 1970 г.

Юкио Мишима (1925-1970 г.), японски писател, драматург, актьор, филмов режисьор и основател на Обществото на щита ("Татенокай") - частна милиция в Япония, посветена на традиционните японски ценности и почитането на императора, решава да се самоубие."

Женският вариант на Сепуку се нарича Джигай и е ритуал за самоубийство на съпругите на самураите.

Източник: Legendary Minamoto No Tametomo – First Samurai To Commit Seppuku, AncientPages.com 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !