Самурайски текст разказва тайните на "свръхестествените сили"

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 юни 2019 в 00:00 23206 0

Кредит Wikimedia Commons

Снимка, направена около 1860 г., показваща самурай в пълна броня с меч. В рамките на две десетилетия от заснемането на тази снимка самураите ще бъдат премахнати и Япония ще премине към военна армия, която ще се състои главно от селяни.

Наскоро преведен самурайски текст, наречен „Дванадесет правила на меча“, разкрива тайните на школа за изучаване на изкуството на боя с мечове, за която се говори, че възпитаниците ѝ са усвоили техника, която сякаш дава свръхестествени сили.

Текстът, датиран от 17-ти век, съдържа знания, предадени от самурай на име Ито Итосай (Itō Ittōsai), роден около 1560 г., който се бие и печели 33 дуела в Япония. Изследователите не са сигурни кога е починал, но историческите документи показват, че може да е живял над 90 години. Итосай никога не е записвал своите „Дванадесет правила на меча“, а ги е предал устно на учениците си в школата „Един удар” за бой с мечове. Потомците на тези ученици по-късно записват писмено тези правила.

Текстът описва правилата, по които може да се надвие противника, както и две магически молитви за засилване на духа и ума на самураите, според Ерик Шахан (Eric Shahan), който наскоро е превел текста. Шахан е преводач от японски, специализиран в превода на японски текстове за бойни изкуства. Той притежава и Сан Дан (черен колан от трета степен) по кобудо, японско бойно изкуство.

Двете магически молитви са неясни и трудни за разбиране. В едната от тях се казва, че самураят трябва да нарисува няколко санскритски знака на дланите си, включително фигура, която представлява Они, вид демон. След това самураите събират дланите си, казват молитвата и разтварят ръцете си, в същото време извикват силно "Ун!", плясват с ръце веднъж и ги потъркват една друга.

Наблюдавайки с духа си

Едно от правилата в текста се нарича "очи на сърцето"; в превода на Шахан се казва, че "не трябва да гледаш противника си с очите си, а да ги гледаш с духа си ... Ако погледнеш с очите си, можеш да се разсееш, но като гледаш с ума си, оставаш фокусиран." Двете вълшебни молитви, които може да са помогнали на самураите от школата „Един удар“ да видят противниците с „дух“ и „ум“, също са преведени на английски език в текста.

Когато японците от 17-ти век са наблюдавали самурай, овладял правилото "очите на сърцето", вероятно са били силно впечатлени. 

„По онова време за страничен наблюдател може да е изглеждало, че човекът, усвоил тази техника, има свръхестествени сили”, обяснява Шахан.

Въпреки това има научно обяснение как те използват своя "ум" и "дух", а не очите си, за да наблюдават противника. 

 

Илюстрация на книга от 1898 г., която представя Gekiken (предшественик на кендо) и техники на джиу-джицу.Кредит: Public Domain

Според Шахан "обяснението е, че реагирате по-бързо на нещата, движещи се в периферното ви зрение, а не в центъра на фокуса ви. Ако гледате директно меча на противника, съзнателно регистрирайки движението и след това се опитате да му отговорите, това няма да свърши добре за вас при дуел с мечове”. И добавя: "Обратното, ако противникът ви е в зрителното ви поле, без да се фокусирате върху някоя част, позволява на периферното ви зрение да реагира на всяко движение или атака" и "ще реагирате по-бързо, отколкото ако гледате директно към врага."

Магическите молитви в текста вероятно са някакъв вид самохипноза или ритуал за медитация,

"Ако умът ви е в хаос преди битката, поражението ви ще бъде сигурно. Вероятно може да има връзка с „очите на сърцето” в смисъл, че трябва да позволите на тялото си да реагира свободно и несъзнателно на атаката на противника”, разказва Шахан.

Снимка: Pxhere

Сърцето на лисицата

Друго правило, наречено "сърцето на лисицата", предупреждава самураите да не бъдат прекалено предпазливи. Правилото отбелязва, че лисиците са предпазливи и подозрителни по природа, нещо, което може да ги убие.

"Вместо да бягат в една посока, те спират от време на време да проверяват какво има зад тях. Така се забавят и ловецът ги заобикаля и убива. Урокът тук е, че излишъкът от предпазливост води до провала на лисицата", гласи правилото.

Ако един самурай мисли за това, което трябва да направи и се колебае, "противникът ще избере тъкмо този момент, за да нападне" според това правило. Затова е важно да премахнете всичките си съмнения за техниката си. Трябва енергично да се обучавате, за да сте изпразнени, самата пустота.

Другите правила включват "борова гора на вятъра", която учи самураите да не попадат в капана на ритъма на противниците, а да не използват никакъв ритъм. Има и правило, наречено "съкращаване", което предполага изпълнение на движенията за части от секундата, а друго включва "предотвратяване на външни мисли".

Шахан разказва, че самураите, които са учили в школата за бой с мечове "Един удар", "са се обучавали през целия си живот в изкуството на мечовете, така че техниките са дълбоко вкоренени в телата им, нужна им е само сила на духа, за да позволят на тялото си да реагира, без да мислят, а после да се ориентират в ситуацията".

Източник: Samurai Text Tells Secrets of Sword-Fighters' 'Supernatural Powers', livescience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !