Луксозна римска вила, богато украсена с мозайки, е открита при строеж на метрото в Рим (галерия)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 март 2018 в 00:00 14641 3

Луксозна вила, принадлежала преди 2000 години на римски военоначалник са открити по време на изкопните работи по разширяване на метрото на италианската столица.

Археолозите разкриха богато украсеното жилище с добре запазена мозайка с геометричен дизайн, мраморни подове и стенописи, съобщава DailyMail.

Обектът се намира на 12 метра под повърхността на града и включва най-малко 14 стаи и фонтан в централен двор. Една от стаите изглежда се е отоплявала.

Археолозите заявяват, че са изненадани от находката, както и колко добре е запазена.

"Не си представихме, че ще намерим къща с централен двор. Декорациите са предимно непокътнати, както подовете с мозайки, така и стените с фрески. Имаме още четири метра, които да изкопаем. Нямаме представа какво ще открием" - заяви в интервю за New York Times Симона Моррета (Simona Morretta), археолог, отговарящ за обекта.

Стените на вилата са високи 1,5 метра, а стаите - напълнени с пръст.

Изследователите смятат, че домът е умишлено погребан през третия век, точно преди римският император Аурелиан да започне строителни работи по изграждането на стени, за да защити града през 271 г. от н.е.

Специалистите твърдят, че уникалните находки са открити благодарение на необичайно дълбоките изкопи на метрото

Руините и заровените съкровища, които те съдържат, сега ще бъдат преместени другаде и временно ще бъдат съхранени в специални контейнери, така че прокопаването на тунелите да може да продължи. Те ще бъдат върнати с цялото си великолепие, за да формират центъра на станция Amba Aradam, която ще бъде открита през 2022 г.

Работата по изграждането на нови спирки на линията на римското метро C продължава вече няколко години след изтичането на срока, като прекъсванията заради археологически обекти са само част от причините за закъснението (бюрокрацията и скандалите са другите спънки)

Понастоящем 21 от 24 станции по новия маршрут, който свързва центъра на града с район на изток от Рим, са в експлоатация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

13.03 2018 в 16:13

Всичко мога да си представя, ама не и кирко-лопатни войски в древен Рим. Идеята печели награда за екзотичност.

23293

2

Стефан

10.03 2018 в 01:28

Ще излезе, че не Стамболийски е измислил Строителните войски ...
Ако римски археолози почерпят, ще им подскажа, че още по онова е имало трудоваци. Или КЕЧ. Или и двете. Ако това верно е генералска къща. Ей го как мърляшки е ремонтирана мозайката.

15914

1

поп Дръвчо

09.03 2018 в 08:56

Не разбирам от археология ама сигурно ще стане красиво.

Иначе си има хубав виц от ония земи:

Строежът на метрото отново е спрян. Археолози са открили в изкопа сечива от епохата, в която строежът на метрото е започнат.