Месeчният цикъл: 7 малко известни неща за този период на женското тяло

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 май 2015 в 19:20 74836 1

Кредит wikihow.com

Всеки месец жените се подготвят за често нечаканото с особен ентусиазъм посещение на леля Фло. А то е ясен знак, че тялото работи нормално, произвежда нужните хормони, които пазят жените здрави. 

Менструалният цикъл, който трае от 2 до 7 дни и подготвя женското тяло за бременност всеки месец, средно през 28 дни. С повишаването на нивата естроген, който кара лигавицата на матката да расте и да се удебелява, женското тяло претърпява уникални промени.  

Представяме ви седем малко известни факти за мистерията на този месечен дар на майката природа.

1. Намаляват когнитивните способности

Коремните болки, болките в гърба и гаденето по време на цикъла всъщност може да повлияе на начина, по който жените мислят и чувстват и да намалее когнитивната (познавателната) им способност. Менструалните болки могат да попречат на селективното внимание, разделянето и превключването на вниманието между две задачи, според проучване от 2014 г., публикувано в списание Pain. Така че, в този период болката пречи на жените да мислят.

2. Може да се промени гласа й

Хормоналните промени, свързани с менструалния цикъл на жената, променят и тембъра на гласа й. Клетките от ларинкса и вагината се смятат за подобни и имат подобни хормонални рецептори. В проучване от 2011г, публикувано в списание Ethology пише, че мъжете могат да открият по гласа, дали жената е в цикъл. Три групи мъже са били помолени да слушат записи на гласове на жени - те определили гласа на леля Фло в 35% от случаите.

3. Мъжете са по-малко привлечени от жени в този период

Мъжете са не само добре чуват, когато става дума за разграничаване на "гласа на цикъла", но имат усет и за миризма та, когато става въпрос за менструалния цикъл на жената. Проучвания при животни показват, че нивата на тестостерон на самците се влияят от аромата на самките, особено когато са в овулация. В изследване от 2010, публикувано в списание Psychological Science е установено, че нивата на тестостерон са се увеличили значително у мъже, когато са мирисали тениски, носени от жени на овулация в сравнение с тениски, носени от такива, които не са овулация.

Схема: nicolejardim.com

4. Цикълът прави жените палави

Менструалният цикъл е силно свързан със сексуалната активност. По време на менструация, нивото на женския прогестерон е най-нисък по това време, казва Healthline. Това може да направи жените се почувстват палави. 

5. Жените могат да забременяват по това време

Жените, които се поддадат на желанието си и правят секс през цикъла си, трябва да имат предвид, че все пак може да забременеят. Жените, които имат типични 28- до 30-дневни или по-дълги цикли, е по-малко вероятно да забременеят, тъй като овулацията е след няколко дни, което намалява шансовете за зачеване през това време. Но при жени, които имат по-кратък цикъл (21-24 дни), има по-висока вероятност от забременяване, ако правят секс по време на цикъл, според American Pregnancy Association.

6. Средно по време на цикъла се освобождава по-малко от една чаша кръв

Жените може да изпитват усещане, че "текат", но загубата на кръв не е толкова тежка. Обикновено, първите два дни на цикъла са най-тежките, от гледна точка на загубата на кръв. Средното количество кръв, което се губи всеки месец варира от няколко супени лъжици до чаша, според Факултета по медицина към Университета на Ню Йорк. Кървене, което води до подмяна на тампона по-често от на всеки два часа, се считат за извън нормалното и трябва да се извика медицинска помощ.

7. Жените може да изпитват субсидиарна менструация

Обикновено жените кървят от матката по време на цикъла, но тези с субсидиарна (допълнителна) менструация, може да кървят от очите, ушите и устата. В списанието на Американската медицинска асоциация (The Journal of the American Medical Association) е публикуван случай на млада жена, която страда от язви на краката и усещане на силна болка и обилно кървене. Раните не били възпалени, нито се разширявали. Въпреки приложените различни форми на лечение, язвите оставали големи по време на петте или шестте дни от менструалния цикъл, а след това се затваряли за три дни с гладка, очевидно тънка кожа.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 14:32

"Менструалният цикъл, който трае от 2 до 7 дни и подготвя женското тяло за бременност всеки месец, средно продължава 28 дни."
Струва ли си да се чете нататък?!?