Мисълта „Аз мога да го направя по-добре“ наистина помага, установи проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2016 в 12:00 2311 0

Кредит Frontiers

Самовнушението наистина ни помага да се справим по-добре в дадена задача, установи проучване, публикувано в Frontiers in Psychology.

Над 44 000 души са участвали в проучването на британската BBC Lab, забележителен мащаб, като се има предвид, че в по-голямата част от психологическите експерименти взимат участие по-малко от 300 участници. Участниците са разделени в 12 експериментални групи и една контролна група, също така впечатляващо количество, тъй като повечето проучвания имат две или три експериментални групи, подчертава Science daily.

Изследователите провели специален експеримент с онлайн игра, чрез който станало ясно как менталното внушение наистина води до по-добри физически умения. 

Това комплексно проучване изследва дали един мотивационен метод e по-ефективен от друг за всеки конкретен аспект на дадената задача.

Изследваните методи са били:

  • самовнушение,
  • визуализация на резултата,
  • планиране тип "ако-тогава".

Всеки един от тези психологически методи се прилага към всеки един от четирите етапа на решение на състезателната задача: етап на инструктаж, процес на изпълнение, получаване на резултата и при самоконтрол.

Доброволците, които използват самовнушение, например си казват: "Аз мога да го направя по-добре следващия път" - постигат по-добри резултати в сравнение с контролната група във всяка част от задачата.

Най-добри резултати се наблюдавали при самовнушения: „Аз мога да подобря най-добрия си резултат“, „Аз мога да реагирам по-бързо този път“ по време на компютърната игра. Добри резултати дават и визуализацията на резултата - да си представят себе си как подобряват най-добрия си резултат, и визуализацията на процеса (да си представят себе си как играят и реагират по-бързо в сравнение с последния път).

Поетапният план "ако - тогава" се оказа най-малко ефективен, въпреки че е ефективен инструмент за контрол на теглото и други предизвикателства в реалния живот.

Също така, експериментът показа, че помага за подобряване на резултатите и гледането на кратко мотивационно видео преди започване на работа (може би това работи като вариант на визуализация).

Инструкторът в това видео е четирикратният олимпийски златен медалист Майкъл Джонсън, който е известен с препоръките си за необходимостта от психологическа подготовка като допълнение към физическата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !