Мистерия обгражда съкровище от златни монети скрито в старо пиано

Антония Петрова Последна промяна на 21 април 2017 в 12:04 10985 0

Най-голямото имане от златни суверени, намирано във Великобритания, беше обявено за национално съкровище.

Златните монети бяха открити в старо пиано в Шропшир преди Коледа, когато новите му собственици го получават акордирано и възстановено.

Обявяването на монетите за съкровище означава, че те вече са собственост на Короната. 

Кои са били първоначалните собственици на съкровището обаче остава загадка. Медиите на острова и по света и местните изследователи призовават към провеждане на издирване кой и защо е скрил монетите в пианото. Досега 50 души са предявили претенции за тях, съобщава Shropshire star.

Акордьорът на пианото и собствениците Bishops Castle Community College ще си поделят възнаграждение за намирането на монетите, които ще бъдат предложени от държавата за продажба на музеи. Стойността им е била достатъчна за покупката на цяла къща по времето, когато са били скрити. Днешната им пазарна стойност ще бъде определена от независима комисия от British Museum, но се очаква сумата да достигне стотици хиляди лири.

913-те монети са намерени в торбички под клавиатурата на старото пиано. 91,7% от тях е чисто злато с общо тегло над 6 кг. Датират от 1847 и 1915 г. от управлението на кралица Виктория, крал Едуард VII и крал Джордж V. Затова се и предполага, че монетите са били скрити след 1915 г. От Британския музей допускат, че вероятно това се е случило между 1926 и 1946 г., защото един от пакетите, в които са били увити, е бил рекламен плик от това време. 

Скривалището-пиано е произведено от Broadwood and Sons of London и е било продадено на двама учители по музика в Сафрън Уолдън, Есекс през 1906 г. След това обаче неговата история потъва в неизвестност до 1983 г., когато бива закупено от Греъм и Мег Хемингс. Те го притежават цели 33 години без да заподозрат за скритото имане в него. Даряват го на местния колеж в Шропшир през миналото лято, за да помогнат в обучението по музика на студентите. Двамата коментират, че са "много щастливи", че сега сумата от възнаграждението ще отиде в колежа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !