"Моята група е по-важна от твоята група" или що е то колективен нарцисизъм

В ежедневието това може да попречи на хората да се изслушват един друг. В най-лошия случай - може да предизвика насилие и войни

Ваня Милева Последна промяна на 18 ноември 2021 в 00:00 11982 1

Кредит: Ted Eytan; Copyright: This material is licensed to the public under the Creative Commons

Всеки е член на някаква група, но почти всеки е увлечен от колективния нарцисизъм. Той може да има опасни последици и може да засегне всички нива - от битово до глобално - на човешкото взаимодействие. В ежедневието това може да попречи на хората да се изслушват един друг. В най-лошия случай колективният нарцисизъм може да предизвика насилие и войни.

Но промяната, макар и нелесна, е възможна. 

Как влияе на обществото колективният нарцисизъм? Какви са корените му и как може да ограничим разпространението на груповия нарцисизъм и да постигнем повече междугрупова хармония?

Една статия на Скот Бари Кауфман (Scott Barry Kaufman), когнитивен учен и психолог, публикувана в The Athlantic, анализира това явление, все по-актуално в днешно време.

Скала на  колективния нарцисизъм по Agnieszka Golec de Zavala et al.

1. Искам другите групи да признават по-бързо авторитета на моята група
2. Моята група заслужава специално отношение.
3. Никога няма да бъда удовлетворен, докато групата ми не получи всичко, което заслужава.
4. Настоявам на моята група да получи уважението, което заслужава.
5. Разгневявам се истински, когато други критикуват моята група.
6. Ако на света се чуваше думата на моята група, светът ще бъде много по-добър.
7. Не се разстройвам, когато хората не забелязват постижения на моята група.
8. Не много хора изглежда напълно разбират важността на моята група.
9. Истинската стойност на моята група често не се разбира.
10. Обичам групата си почти толкова, колкото обичам себе си.
11. Моята група е изключителна.
12. Моята група се откроява положително наред с други групи.
13. Харесва ми, когато групата ми е център на вниманието.
14. Моята група рядко се проваля.
15. Хората в моята група са по-привлекателни от другите.
16. Искам групата ми да представлява нещо в очите на света.
17. Моята група има всички предпоставки да влияе и насочва другите.
18. Ако иска, моята група може да убеди другите групи да правят почти всичко.
19. Моята група е направила значителен принос за човечеството.
20. Други групи завиждат на моята група.
21. Моята група има голямо влияние върху други групи.
22. Моята група никога не прощава обида, причинена от други групи.
23. Аз завиждам на късмета на другите групи.

През 2005 г. психологът Агнешка Голец де Завала (Agnieszka Golec de Zavala) изследва екстремистки групи, опитвайки се да разбере какво кара хората да извършват терористични актове на насилие. Тя забелязва нещо, което много прилича на това, което учените от 20-ти век Теодор Адорно и Ерих Фром наричат ​​„групов нарцисизъм“. Голек де Завала го определи като „вярата, че превъзходството на групата не е достатъчно признато от другите“, като тази жажда за признание никога не се утолява. Отначало тя си мисли, че това е периферен феномен, макар и важен. Тя разработва скала за колективния нарцисизъм за измерване на тежестта на груповите нарцистични убеждения, включително изявления като „Моята група заслужава специално отношение“ и „Настоявам моята група да получи уважението, което й се полага“, с които респондентите оценяват съгласието си.

Шестнадесет години по-късно Голец де Завала, вече професор в Университета SWPS в Полша и преподавател в Лондонския университет Голдсмитс, ръководейки изследване на груповия нарцисизъм тя осъзнава, че няма нищо крайно в него.

Такова мислене може да се случи в привидно всякакъв вид група: религиозна, политическа, полова, расова или етническа, но също и спортен отбор, клуб или култ.

Сега е ужасена от това колко широко го открива по целия свят, споделя тя.

Чувството на превъзходство над "другите"

Колективният нарцисизъм не е просто трибализъм - чувството за принадлежност към някаква група. Това чувство е присъщо на хората и това не е непременно лошо. Здравословната социална идентичност може да има изключително положително въздействие върху състоянието на групата.

Колективните нарцисисти обаче често са по-фокусирани върху предразсъдъците извън групата, отколкото върху лоялността в групата. В най-крайната си форма груповият нарцисизъм може да подхранва политически радикализъм и потенциално дори насилие.

Но и в ежедневието това може да попречи на групите да се вслушат помежду си и да ги накара да сведат „другите“ до едноизмерен образ. Най-добрият начин да се избегне това е, като се научат хората как да се гордеят със своята група - без да се обсебват от признанието на другите.

Групите може да се различават в обяснението си за това защо са по-добри - те може да вярват, че са най-моралните, най-културно изтънчените, най-талантливите, най-силните или най-добрите защитници на демократичните ценности. Те може да си мислят, че тяхното превъзходство е Божията воля или че са го заслужили чрез изключително страдание в миналото. Независимо от това, колективните нарцисисти са недоволни от други групи и свръхчувствителни към възприеманата от тях заплаха от другите групи. В резултат на това колективният нарцисизъм често поражда предразсъдъци. В едно проучване в Полша например участниците, които имат висока оценка в скалата на колективния нарцисизъм, са по-склонни да имат антисемитски убеждения. В други изследвания, проведени сред американци, високите резултати за колективен нарцисизъм прогнозира негативно отношение към арабските имигранти.

Колективните нарцисисти са склонни да реагират на усещаните заплахи от други групи по непропорционален, често по агресивен начин. В Португалия извадка от колективни нарцисисти, които възприемат Германия като имаща по-важна позиция от своята нация в Европейския съюз, „се радват на германската икономическа криза“ - и подкрепят „враждебни действия“ спрямо германците. Междувременно груповите нарцисисти са склонни да оценяват положително членове на групата и да пренебрегват техните морални прегрешения. Едно скорошно проучване, проведено в Полша, Великобритания и САЩ установява, че хората с висока степен на колективен нарцисизъм е по-вероятно да оценят действия на член на група като словесна свада в кръчма като морални, ако  обслужва интересите на групата.

Но не винаги членовете на групата мислят така - колективните нарцисисти са свръхбдителни за „вътрешните врагове“, членове, които според тях се отразяват негативно върху групата. И по ирония на съдбата някои проучвания предполагат, че колективните нарцисисти всъщност са по-склонни да напуснат групата си за лична изгода и да използват членовете на групата като инструменти за постигане на собствените си цели.

Кредит: Pixabay

Двата вида колективен нарцисизъм

Обикновено под нарцисизъм хората си представят удрящ се в гърдите самохвалко, помпозен нарцисист. Но психолозите идентифицират по-уязвима форма на нарцисизъм, включваща крехко, несигурно чувство за собствено достойнство, дълбоко потопено в срам и недоверие, заедно с типичния антагонизъм и самоутвърждение. В някои страни, в това число и в САЩ, колективният нарцисизъм по-силно корелира с помпозния нарцисизъм, но като цяло тези, които имат високи оценки в типа уязвим нарцисизъм, всъщност са по-склонни да изпаднат в колективно-нарцистично мислене. Колективните нарцисисти може да са обсебени от получаването на групово признание, защото на лично ниво се чувстват дълбоко несигурни относно собствената си стойност и отчаяно се нуждаят от утвърждаване. Възможно е също да им липсва емоционална устойчивост - колективният нарцисизъм е свързан с чувствителност към негативни стимули от околната среда и негативни емоции, които могат да отменят просоциалните инстинкти - особено към членовете на чужда група.

В крайна сметка обаче колективният нарцисизъм не е успешна стратегия за справяне. Проучванията показват, че това не подобрява самочувствието. Всъщност, наличието на колективно-нарцистични убеждения вероятно повишава нивото на индивидуален уязвим нарцисизъм. Хората, които вярват, че превъзходството на тяхната група не се оценява, изглежда вероятно ще започнат да се тревожат, че тяхното лично превъзходство също не се оценява. Наистина, предварителни данни предполагат, че това е така. В експериментално проучване ситуативното нарастване на колективния нарцисизъм, стимулирано от изследователите, води до увеличаване на уязвимия нарцисизъм. Това говори за самия човешки потенциал за групов нарцисизъм. Всички сме податливи на това, особено когато нарцистичните убеждения станат по-разпространени и нормализирани в нашите собствени групи.

Колективният нарцисизъм може да се намери навсякъде

Никъде не виждаме тази възможност по-ясно, отколкото на политическата арена. Фром, който пише за възхода на груповия нарцисизъм след Първата световна война, казва, че „груповият нарцисизъм е феномен с най-голямо политическо значение... Той е нищо, но ако може да се идентифицира със своята нация или може да прехвърли личния си нарцисизъм към нацията, тогава той е всичко."

За да бъде ясно, патриотизмът не е непременно групов нарцисизъм. Напълно възможно е да имате здравословна гордост за вашата нация или политическа група и уникалните аспекти на вашата култура, без да сте погълнати от желанието да унижите други групи и от необходимостта вашата група да бъде разглеждана като по-висша.

Колективният нарцисизъм може да се намери навсякъде в политическия спектър, отляво или отдясно, но изглежда е особено привлекателен за популистите. Националният групов нарцисизъм е свързан с подкрепата за популистки партии и политици по целия свят. Едно проучване установява, че колективният нарцисизъм е вторият най-силен предиктор (след партизанството) за гласуване за Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. Това бе свързано и с подкрепата за последователите на Тръмп, атакуващи Капитолия, и подкрепата за оставането на Тръмп на власт с недемократични средства. (Анализ дори установи, че груповият нарцисизъм уникално предсказва нарастване на конспиративното мислене по време на президентската кампания през 2016 г.) Установено е също, че груповият нарцисизъм е свързан с гласуването за Брекзит във Великобритания, антиекологизма в Полша и негативното отношение към ЕС в Унгария.

Но и в по-малки групи и условия с по-ниски залози колективният нарцисизъм все още е грозен проблем. Едно проучване показа, че спортните фенове с високо ниво на колективен нарцисизъм са по-склонни да се чувстват застрашени от новинарски репортаж за техния отбор, който те възприемат като критичен – и е по-вероятно да кажат, че биха искали да наранят автора на статията или „да му дадат урок". 

Кредит: Wikimedia Commons

Спасение има

Как тогава можем да ограничим разпространението на груповия нарцисизъм и да насърчим повече междугрупова хармония? Добрата новина е, че както е възможно да имате здраво индивидуално самочувствие, така е възможно и да имате такава група, в която да бъдеш член означава се чувстваш добре и да се гордееш с истинските й постижения, а не да си толкова зает с признаването на превъзходството й. Това положително удовлетворение в групата е свързано с повишено усещане за щастие - за разлика от колективния нарцисизъм, то е свързано с по-високи нива на удовлетвореност от живота, положителна емоционалност, социална свързаност и благодарност.

Разбира се, естеството на чувствата на хората към техните групи не зависи изцяло от индивида: според Агнешка Голец де Завала, груповият нарцисизъм може с по-голяма вероятност да се разпространи в среди, където има голяма несигурност относно личната значимост - в среда с екстремни икономически лишения или подчертани социални неравенства – и от лидери, които разпространяват усещането, че групата е несправедливо третирана. Но тъй като някои нарцистични характеристики на личността предсказват интерес към групово-нарцистични идеи в различни условия, си струва да се съсредоточим върху промяната на личността – която, макар и не лесна, е възможна. Хората могат да култивират самотрансцендентни емоции— вид просоциална емоция, която свързва хората с нещо по-голямо от тях самите - като благодарност, страхопочитание или състрадание.

В едно предварително проучване, Голец де Завала и нейните колеги от PrejudiceLab установяват, че след участие в шестседмично обучение за осъзнаване на благодарност, предназначено да укрепи способността за регулиране на негативните емоции и култивиране на чувство за благодарност, колективните нарцисисти са по-малко склонни да демонстрират сексизъм, хомофобия и предразсъдъци към имигрантите. Както пише наскоро Скот Бари Кауфман (Scott Barry Kaufman), екзистенциалната благодарност е ресурс, от който всички можем да се възползваме, за да помогнем да регулираме негативните си емоции и да намерим смисъл в нашите травми. В друго предварително проучване от PrejudiceLab, се установява, че участниците, които са гледали трогателно видео, имащо за цел да предизвика кама мута - внезапното усещане за единство с другите - е по-малко вероятно да показват предразсъдъци към бежанците, в сравнение с тези, които са гледали контролното видео.

Не е ясно колко дълъг е този ефект, но тези проучвания поне дават намеци, че груповият нарцисизъм не е неизбежен. Груповите нарцистични убеждения могат да се формират в началото на живота, но не е необходимо да се развиват. Децата могат да бъдат научени, че тяхната социална идентичност не се нуждае от външно валидиране, за да им донесе смисъл. Те могат да се чувстват по своята същност достойни, без да е необходимо да чувстват, че  превъзхождат другите. И това ще бъде от полза и за другите: тези със здраво самочувствие често са мотивирани да използват личните си силни страни, за да се възползват от своята група. Те не са твърде заети с унищожаването на другите.

Не можете да принудите всички да видят превъзходството на вашата група, точно както не можете да принудите всички да видят вашата ценност като индивид. Но можете да контролирате как виждате себе си и това, което разказвате за вашата група и света. Единственият изход от капана на груповия нарцисизъм е да се издигнете, да надхвърлите чувството за превъзходство на вашата група и да се свържете с другите хора – макар да е по-лесно да вярвате, че сте специален.

Източник: What Collective Narcissism Does to Society, Scott Barry Kaufman, The Athlantic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

18.11 2021 в 00:45

Гениална статия и идея! Благодаря!