Конспиративните теории се появяват, защото хората се чувстват безсилни пред държавата

Дали Тръмп и социалните медии направиха теориите за конспирацията по-приемливи?

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 януари 2018 в 00:21 14491 0

Една от най-старите и устойчиви теории на конспирацията е тази за заговор на тайното общество на илюминатите за създаването на нов световен ред. Тя съществувала от края на 18-ти век.

Какво кара някои хора да вярват, че важни събития се случват, прикриват или фалшифицират от тайнствени и вездесъщи организации?

Предлагаме ви едно интервю с Вирен Свами (Viren Swami), професор по социална психология в английския  Университета Ръскин, пред IBTimes UK. Той е прекарал години в изследване на психологията на аномалните убеждения като теориите на конспирацията, а през 2016 публикува проучване, което показва, че хората, които вярват в такива лъжи, е по-вероятно да страдат от стрес, отколкото невярващите.

Как определяте, че някой е теоретик на конспирацията? В кой момент човек с бегъл интерес към тези идеи преминава прага и става "истински теоретик на конспирацията"? Има ли такова нещо?

Най-общо теоретик на конспирацията е този, който смята, че съществува вездесъща и всесилна група актьори, които работят заедно за злонамерени цели. Повечето социални психолози гледат на конспиративните теории като на подмножество на лъжливите убеждения, т.е. често срещано, но погрешно схващане за реални лица или събития, които се преувеличават или се изкривява тяхната реалност.

Дядо Коледа е добър пример: ако смятате, че Дядо Коледа съществува, това е лъжливо убеждение; ако вярвате, че всички родители покриват факта, че Дядо Коледа не съществува (може би, заради отпуската), тогава вие се занимавате с теория на конспирацията.

Много трудно е да се разбере къде е прагът между "беглия интерес" и твърдата вяра в конспиративните теории, но знаем, че хората, които приемат една теория на конспирацията, с голяма вероятност ще асимилират нови теории на конспирацията. Това се нарича "монологична система от вярвания*".

*Mонологична система на вярвания - тоест, след като индивидът е възприел конспиративен светоглед, новите конспиративни теории се усвояват по-лесно, защото подкрепят този конкретен мироглед. По този начин, вярвайки, че атентатите от 11 септември 2001 г. са извършени от правителството на Съединените щати, е по-вероятно индивидът да приеме теорията на конспирацията, че бомбеният атентат от Лондон през 2005 г. е извършен от британското правителство. Натрупват се доказателства в подкрепа на идеята, че конспираторните теории са част от монологична система на вярвания: щом приемете една теория, вие приемате много повече.

Има ли определен тип човек, който се превръща във фен на теориите на конспирацията? Например определен демографски тип или някой, който е имал определен опит? Може би стресът е фактор ...

Краткият отговор е не. Вярата в теориите на конспирацията е широко разпространена, заради което е много трудно да се направи профил на теоретик на конспирацията. Например, проучвания, проведени в САЩ, показват, че близо половината от анкетираните в национални представителни допитвания, вярват в най-малко една теория на конспирацията.

Облечени като извънземни преминават през центъра на Розуел, Ню Мексико, където казват, че се е състояла тайнствена катастрофа. Армията първоначално заяви, че е НЛО катастрофа, но бързо оттегли този доклад. Пентагонът пък заяви, че е катастрофа на свръхсекретен балон, но НЛО феновете не вярват в тази история. Joe Raedle/Newsmakers

Въпреки това, има много фактори, които правят по-вероятни вярванията в теориите на конспирацията. Стресът е един такъв фактор, но има и много други, включително интуитивният стил на мислене, ниското самочувствие, по-агресивни тенденции и политически екстремизъм, политическо отчуждение и т.н.

Президентът Доналд Тръмп въведе понятието "фалшиви новини" и "алтернативни факти". Има ли доказателства, че това направи теоретиците на конспирацията по-уверени в своите убеждения и разби тяхното клеймо?

Не съм срещал подобни изследвания, управлението на Тръмп е сравнително ново и ще отнеме време едно психологическо изследване на президентството му.

Интересно е да се отбележи обаче, че може би за първи път в най-новата история президентът на САЩ е активно ангажиран в разпространението на конспиративни теории. Затова почти със сигурност неговите последователи ще използват подобен език и още повече ще се разпространяват конспиративни теории.

Как социалните медии и интернет се отразяват върху културата на конспиративните теории?

Научните изследвания все още трябва да наваксат, но има предположения, че заради социалните медии хората по-лесно от всякога са изложени на нови теории на конспирацията.

Теорията на конспирацията за "плоската Земя" е добър пример - дълго време, това бе почти неизвестна теория, но напоследък се разпространи, след като бе популяризирана от знаменитости в социалните медии .

Винаги ли са съществували теории на конспирацията? Коя е най-ранната?

Зависи какво имате предвид под "винаги". Наистина е трудно да се разбере коя е най-ранната теория на конспирацията, но страницата Уикипедия по темата включва добър сборник. Протоколите на ционските мъдреци, както и разказите около тях са добър пример за ранна теория на конспирацията, но в никакъв случай не е най-старата.

20 юли 1969: Бъз Олдрин ходи по повърхността на Луната. Нийл Армстронг се отразява в шлема му. Някои смятат, че тази сцена е фалшификат, създаден от правителството на САЩ.  NASA

Как можем да се справим с конспиративните теории в момент, когато има антиекспертни, антиинтелектуални настроения в обществото?

Това е моето лично мнение, но аз мисля, че ние (като общество) трябва да направим две неща. Първото е, че трябва да се насърчават критичното-аналитичните умения за мислене. Има все повече доказателства, че способността да се мисли критично и аналитично действа като преграда срещу фалшивите вярвания като цяло и по-специално срещу конспиративните теории, така че трябва да се работи повече за насърчаване на тези умения.

Второто нещо, което трябва да направим, е да работим за повече демокрация и прозрачно управление. Моето мнение е, че конспиративните теории се появяват, защото хората се чувстват безсилни, когато се сблъскват с държавата и правителството, които не действат в техен интерес. Жизненоважна отправна точка е насърчаването на местната демокрация, в която хората имат много повече думата как се управляват нещата и за кого. Това няма да премахне конспиративните теории, но това ще даде на хората по-малко причини да вярват на фалшиви твърдения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !