Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Ако расистите научат генетичния си произход, рядко остават доволни

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 август 2017 в 10:00 10798 4

Кредит Daily Progress

Сблъсъците в Шарлотсвил.

Не съвсем отдавна расизмът бе разпространен само сред изолирани групи. Сега придобива все по-грозни размери. Но днес живеем във време, когато никога не е било по-лесно или по-евтино да се сдобием с тест за генетичен произход (GAT).

И макар тестовете да донасят доста изненади за привържениците на "чистата раса", понякога научните данни постигнат непредвиден резултат - мобилизират и консолидират расистите като социална група.

Аарон Панофски (Aaron Panofsky) и Джоан Донован (Joan Donovan), двама социолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се заемат да изследват нарастващата тенденция при белите националисти да използват тези тестове, за да потвърдят отново представеното или предполагаемото си потекло и идентичност. За тяхно нещастие обаче те често остават разочаровани от резултатите си.

Донован и Панофски представиха своята работа на ежегодната среща на Американската социологическа асоциация в Монреал на 14 август. Времето странно се свързва със събитията в Шарлотсвил наскоро, когато загина една жена и над 30 души бяха ранени в американския град при ожесточени сблъсъци между националисти и антирасисти.

Докладът на учените, "Когато генетиката предизвиква расовата идентификация: Тестовете за генетичното потекло сред белите националисти“ (When Genetics Challenges a Racist's Identity: Genetic Ancestry Testing Among White Nationalists), понастоящем преминава процес на партньорска проверка.

Данните са събрани от един националистичен и неонацистски онлайн форум Stormfront, създаден от бивш "Велик магьосник" (Grand Wizard) на Ку клукс клан. Изследването установи как над 600 души от този форум реагират на резултатите от теста GAT.

Карта на миграцията на човека, според митохондриалната ДНК. Pinterest

Какво би накарало белите расисти да си направят тест за генетичен произход, след като генетиката решително доказва общото африканско родословие на всички хора?

Така те доказват "чистия си произход" пред своята общност или както Джон Лоу (John Law), член на националистическата организация от Шарлотсвил National Vanguard, заяви: "Кой е Бял? Неевреин от изцяло европейски произход. Без изключения", обяснява Панофски в статия за Cultural Anthropology (Културна антропология).

Само около една трета от хората от форума са доволни от резултатите си. "Адски чиста кръв", казва един потребител. Но по-голямата част не са в тази ситуация. Понякога общността им помага, като просто отхвърля теста или оспорва резултатите му.

Един от членовете на форума коментира: "Ето, затова не препоръчвам тези тестове. Дали са се потрудили да ви кажат, че е имало бели в това, което сега е Сенегал? Не? Така ще ви накарат да вярвате, че сте смес, макар че по всяка вероятност, вие сте просто свързан с някой бял глупак, който е оставил част от своята ДНК на местните жители в сегашен Сенегал". 

Потребителите на форума понякога изритват хората от онлайн общността си след като тестовете ги разкрият, че имат "небял произход". След като един човек откри, че е "само 61% европеец", друг му отговаря: "Приготвил съм ви питие. Това е 61% чиста вода. Останалото е калиев цианид ... Цианидът не е вода и вие не сте бял".

Друг често срещан отговор отхвърля легитимността на тестовете, като предполага, че те са подвеждаща "еврейска мултикултурна конспирация", която се опитва да обърка истинските бели американци за предците им", коментира Панофски.

Изследователите отбелязват, че този отговор на белите националисти не бива да се пренебрегва като чисто невежество, те отразяват нещо повече от проста липса на научни знания, а целенасочена злоупотреба с науката.

"Повечето специалисти по генетика на популациите биха се ужасили от използването на техните изследванията, основаващи се на вариации, за създаването на типологични теории за класификация на хората. Но тези учени са създали инструменти, отворени за такива интерпретации", заключава Панофски в статията.

Според ученият GAT е "добро и зло по традиционен начин: добре е за гражданите да научат това за себе си, лошо поради заплахите за неприкосновеността на личния живот". Но те "създават нова инфраструктура за расистите, за да обогатят безпочвените си теории с високотехнологични научни знания и да се убедят взаимно в митовете, които да ги мобилизират като социална група".

Най-интересното за авторите на изследването е да видят как този онлайн общност преразглежда собствените си граници и преосмисля това, което смята за "бяло". Реакциите бяха много противоречиви. Някои от "провалилите се" на генетичния тест бяха изключвани често по много гаден (и нецензурен) начин, но това се случва за по-новите членове на анонимната онлайн общност, отбелязва Панофски, а не за дългогодишните, спечелили доверие членове.

Други пък използват резултатите от тестовете, за да предложат една объркана представа за разнообразието. Те казват: " Ние наистина сме смесени и няма нужда от още небели хора да разнообразяват обществото ни", разказва Панофски.

Това е далеч от посланието за примирението, които компании за тестове за генетичен произход се надяват да насърчат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

23.08 2017 в 18:51

Няма такова нещо като "теория на расизма".

15914

1

поп Дръвчо

23.08 2017 в 12:46

Далеч по-лошо е да констатираш че произхождаш от идиоти. Това може да обясни някои житейски трудности, но не и да ти даде път за преодоляването им.