Нова карта показва какво белите европейци свързват с раса

Наука OFFNews Последна промяна на 21 май 2017 в 09:00 13745 0

Нова карта показва колко лесно белите европейци свързват черните лица с негативни идеи, съобщава Conversation.

От 2002 г. стотици хиляди хора по света са влизали в уебсайта Project Implicit, управляван от Харвардския университет, и са извършили теста за косвена асоциация (implicit association test - IAT). Това е задача за бързи отговори, която измерва колко лесно може участника да сравнява двойка обекти от различни категории.

За да се създаде тази нова карта, са използвани данни от версия на теста, в която са представени светли или тъмни лица и позитивни или отрицателни думи. Резултатите показват колко лесно нашето съзнание автоматично прави връзка между категориите - процес, наречен от психолозите "косвено расово отношение".

Всяка държава от картата е оцветена според средния резултат на участниците в теста в нея. По-червените страни показват по-високо средно пристрастие, а по-сините държави имат по-ниско средно, както показва и скалата върху картата.

Подобна карта вече е правена за американските щати, при която резултатите като цяло показват същото съотношение. При европейската карта вариации в степента на расовото пристрастие. Като цяло всички европейски страни са расово пристрастни, когато се сравняват представител на европеидната и негроидната раса.

Във всяка държава в Европа хората по-бавно свръзват тъмната кожа с позитивни думи като "добър" и "приятен", и по-бързо асоциират черното с негативните значения като "лош" или "зъл". Но те са по-бързи в правенето на връзка между черното и негативните значения в Чехия или Литва, отколкото са в Словения, Великобритания или Ирландия, например.

Нито една държава не е постигнала среден резултат под нула, което отразява положителни асоциации с черното. Всъщност, нито една не е отбелязала и резултат близо до нула, което е неутрално отношение спрямо расовите асоциации. 

Скриншот от онлайн теста IAT; Project Implict

Като цяло са записани резултатите от 288 076 бели европейци, събрани между 2002 и 2015 г. Оказва се, че хора, включително онези, които искрено вярват, че не са расисти или дори са с антирасистки вярвания, показват положително косвено пристрастие при теста. Точната дефиниция на косвеното отношение е спорна, но учените от IAT я възприемат като отражение на автоматичните асоциации в съзнанието, такива, които се развиват с години на потапяне в социалния свят.

И макар ние, като отделни индивиди, да нямаме расистки нагласи, идеите, които свързваме с раса, може да бъдат изградени от култура, която описва хора от различни етноси по последователни начини, такива, които последователно са все по-малко положителни. 

Резултатите от картата дават подробности, които учените вече са очаквали - че в Европа расисткото отношение не е неутрално. Чернотата има негативни асоциации за белите европейци. Има и няколко интересни модела относно това как варират тези асоциации на континента. 

На север и запад в Европа, средните показатели показват по-слаби анти-черни асоциации, въпреки че все пак има такива. Колкото повече се придвижва на юг и изток силата на негативните асоциации нараства - но не навсякъде.

Балканите изглеждат изключение в сравнение със заобикалящите ги страни. За момента учените могат само да предполагат каква е причината за това - дали се дължи на техните предрасъдъци, които не са ориентирани около оста черен-бял, или пък на начина им на възприемане на Project Implicit.

Снимка: Pinterest

Когато се интерпретира тази карта трябва да се имат предвид две важни уговорки. Първата е, че резултатите отразяват само расовите нагласи в едно измерение - сравняване на черни и бели с добро и лошо. Чувствата спрямо етносите имат много повече измерения, които не са уловени от това измерване.

Второ, данните са от европейци, които са посетили американската страница на Project Implicit, която е на английски. Учените не могат да бъдат сигурни, че те отразяват подгрупата от европейското население, която е по-малко склонна да ползва интернет от обичайното. Вероятно участниците в теста са и по-млади, и по-космополитни. Тези фактори вероятно ще повляят върху размера на косвения расизъм във всяка страна, така че много вероятно истинските нива да са много по-високи от показаното на картата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !