Някои хора страдат от слепота за другите раси, установи проучване

Антония Петрова Последна промяна на 12 май 2017 в 11:00 7908 0

По правило хората трудно различават лицата от другите раси, различни от собствената си, показват проучванията.

Сега ново изследване установява, че някои хора всъщност са напълно слепи за особеностите, които отличават лицата от други раси.

Подобна липса може да има важни приложения при свидетелски показания в ситуации, в които са замесени заподозрени от други раси, съобщава Scientific american.

Способността да се прави разлика между членовете от собствената раса варират обширно. Някои хора могат да посочат разликите без усилие, но други не могат дори да разпознаят лицата на собсвеното си семейство и приятели (състояние, известно като прозопагнозия).

Психологът Лулу Уан (Lulu Wan) от Австралийския национален университет и нейните колеги се заемат да определят количественото разпределение на способностите за разпознаване на лица от други раси. Те дават на 268 бели хора, родени и отрасли в Австралия, да запаметят серии от по шест азиатски лица и провеждат същия експеримент с лица на бели хора, раздадени на група от 176 азиатци, родени в Азия и преместили се в Австралия, за да следват. При 72 теста след това на всеки участник са показвани три лица, от които той е трябвало да посочи едно, което е видял на някой от предишните тестове.

Авторите установяват, че 26 души от бялата раса и 10 от азиатската - 8% от общите учатници в проучването, са се справили толкова зле с теста, че са отговорили на критериите за клинично ниво на увреждане. 

"Известно ни е, че не сме много добри в разпознаването на лица от други раси", обяснява Джим Танака (Jim Tanaka), професор по психология в Университета на Виктория в Британска Колумбия, който не е участвал в проучването. "Това изследване само доказва колко са зле някои от нас", добавя той. 

Тези хора "биха били напълно безполезни що се отнася до това да бъдат свидетели по някое дело", отбелязва съавторът на изследването Елинър МакКоун (Elinor McKone), професор по психология в Австралийския национален университет. Съдебната система по света обаче не взима под внимание различията на хората що се отнася до лицевото разпознаване на расите, отбелязва тя.

Честотата на срещите с представители на други раси може да е фактор, който да играе роля в способностите за разпознаване на хора с други цветове на кожата, показват резултатите от проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology: General. Сред 106 родени в Азия и отгледани в Австралия участници, само около 3% са били слепи спрямо бялата раса. За сравнение близо 6% от родените в Азия и отраснали в Азия имат подобен недостатък.

Ефектът се разпростира и върху други раси, освен посочените. В проучване, публикувано през 2001 г. в Psychology, Public Policy, and Law, наетите в южноафрикански търговски центрове чернокожи, които са имали средно ниво на междурасов контакт, са били по-добри в разпознаването на лица от собствената си раса, отколкото от други раси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !